U Italiji pronađen zaboravljeni Da Vinciev atelje

ZABORAVLJENI atelje Leonarda da Vincia, zajedno s 500 godina starim freskama i tajnom odajom za seciranje ljudskih leševa, pronađen je u talijanskom gradu Firenzi, objavili su u srijedu znanstvenici.

Atelje je otkriven u samostanu Santissima Annunziata koji je iznajmio prostorije renesansnom umjetniku, a vjeruje se da je upravo u njemu naslikana slavna Mona Lisa.

"Prilično je apsurdno da smo tek danas, 2005. godine pronašli atelje jednog od najvećih umjetnika u povijesti. No, baš to se dogodilo", rekao je Roberto Manescalchi, jedan od istraživača zaslužnih za to iznimno otkriće.

Po njegovim riječima, dokaz se nalazi na zidovima ateljea. Naime, freske koje ukrašavaju zidove sačuvane su kroz stoljeća, ali su s vremenom zaboravljene. Jedno krilo samostana u međuvremenu je odijeljeno zidom i u njemu je danas Institut vojne geografije.

Na medijskoj prezentaciji Manescalchi je posebno skrenuo pozornost na jednu fresku na kojoj se tek naziru obrisi jednog lika. Bijela silueta neobično podsjeća na Da Vincieva anđela Gabriela, koji se pojavljuje na njegovom remek djelu "Navještenje" u firentinskoj galeriji Uffizi.

Manescalchi, koji taj lik naziva Gost, nije mogao sa sigurnošću reći jeli anđeo uklonjen ili nikada nije ni dovršen.

I dok drugi stručnjaci dvoje jeli doista riječ o Da Vincievom ateljeu, Manescalchi je prilično uvjeren da će nastavak istraživanja potvrditi njegove tvrdnje.

Pročitajte više