U Italiji u štrajku željeznica, Alitalia, Fiat i taksisti

Crnim danom za promet u Italiji mogao se nazvati utorak, 4. svibnja, jer su u štrajku zaposleni u talijanskoj željezničkoj tvrtki Trenitaliji, zrakoplovnoj kompaniji Alitaliji, radnici Fiatova pogona u Melfiju i taksisti u Rimu. L

Svaki treći vlak ne vozi zbog štrajka na koji je pozvao samo sindikat SULT, koji traži nove radne ugovore i nove uvjete rada zaposlenih. Velike prosvjede putnika izazvao je štrajk Alitalije zbog kojega su mnogi turisti izgubili turističke rezervacije, izlete u inozemstvo itd. Zaposleni u toj zrakoplovnoj kompaniji već danima štrajkaju na razne načine protiv plana razvoja kompanije, koji predviđa otpuštanja i prebacivanja u druge tvrtke oko 3.000 zaposlenih.

U utorak je u Rim stiglo oko 3.000 prosvjednika iz grada Melfija, u kojemu radnici Fiatova pogona već 16 dana štrajkaju tražeći veće plaće i drukčiji raspored rada. U tom, inače jednom od najsuvremenijih pogona tvrtke Fiat, radnici imaju oko 2.000 eura manje godišnje plaće od zaposlenih u drugim pogonima te automobilske industrije. Istodobno, ima radnika koji i do 12 dana zaredom rade u noćnoj smjeni. Zbog štrajka toga pogona u mnogim ostalima nedostaju dijelovi za sklapanje automobila, pa se računa da je do sada proizvedeno oko 30.000 automobila manje od planiranog.

U Rimu su u štrajku taksisti koji se protive odluci gradonačelnika Waltera Veltronija da poveća broj licenci, odnosno broj taksija, pa time i konkurenciju. Već se više puta pokušalo povećati broj dozvola za obavljanje taksi službe, ali su takve namjere uvijek bile sprječavane štrajkovima. Sada se čini da će, bez obzira na današnji štrajk, ipak biti povećan broj taksija u Rimu.

(Hina)xst ybs

Pročitajte više