U Italiji zbog terorističkih prijetnja visoki stupanj pripravnosti

TALIJANSKI šef koordinacijskog protuterorističkog centra, sudac Franco Ionta iz rimskog tužiteljstva, izjavio je u srijedu da postoji velika opasnost od mogućih atentata Al Qaede na ciljeve u Italiji i protiv talijanskog vojnog kontingenta u Nassiriyi.

Opasnost je sada iznimno visoka jer uskoro istječe ultimatum - 15. kolovoza, koji su terorističke skupine istaknule kao krajnji rok za povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka.

Sada su nove prijetnje Italiji uputili preko interneta islamski fundamentalisti brigada Abu Hafs al Masri. Ta skupina, vezana uz terorističku mrežu Al Qaedu, podsjeća da je 15. kolovoza, koji je naznačen prije više tjedana kao datum, posljednji dan za Italiju da se povuče iz Iraka, te se izričito spominje Rim, kao grad u kojem će biti atentati.

Talijanske vlasti kazale su da prijetnje napadima na Italiju ne mogu i ne smiju biti podcijenjene, premda treba jos razjasniti mnoge dvojbe, posebno glede vjerodostojnosti mnogih priopćenja koje potpisuju tzv. islamski brigadisti, koji sebi pripisuju i atentate koje nisu izvršili.

Nove prijetnje Italiji sadržane su u poruci kojom brigade Al Masri preuzimaju odgovornost za terorističke napade u utorak ujutro na turski grad Istanbul.

Upravo zbog određene psihoze je i došlo do kratke terorističke uzbune u srijedu na "Terminalu C" rimske zračne luke u Fiumicinu, koji je bio potpuno evakuiran. Uzbuna je trajala 15 minuta i bila je lažna te su putnici odmah vraćeni. Do uzbune je došlo zbog cipela jednog putnika u kojima je bio protustatički sistem. Čovjek se nalazio pred šalterom za prihvat putnika izraelske kompanije El Al.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je plan za hitnu intervenciju radi jamčenja sigurnosti, s posebnom pažnjom za razdoblje od 14. do 19. kolovoza.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je svim policijskim sjedištima taj plan, a šef policije u Rimu Achille Serra uveo je centraliziranu koordinaciju za pružanje pomoći i potencirao je nadzor nad osjetljivim objektima kojih u glavnom talijanskom gradu ima oko 6.000, odnosno nešto manje od polovice osjetljivih objekata nad kojima u Italiji motri 23.000 policajaca.

Pročitajte više