U Kairu se sastaju predstavnici kvarteta za Bliski istok

PREDSTAVNICI kvarteta za Bliski istok trebaju se u nedjelju sastati u Kairu kako bi pripremili sljedeći susret članova te skupine u New Yorku na visokoj razini, priopćio je William Burns, pomoćnik američkog državnog tajnika zadužen za Bliski istok.

Burns je izjavio da će se sastati s "kolegama iz kvarteta kako bi razgovarao o susretima koji su predviđeni u New Yorku" 22. rujna.

Kvartet (SAD, Rusija, Europska unija i UN) pokrovitelji su mirovnih smjernica, bliskoistočnog mirovnog plana kojim se predviđa postupno stvaranje palestinske države u 2005., a koje su trenutno mrtvo slovo na papiru.

Glavna tema sastanka bit će "mogućnosti jačanja naše suradnje što se tiče palestinskog pitanja", dodao je Burns koji se obratio novinarima nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Posebni izaslanik ruskog ministarstva vanjskih poslova za rješavanje sukoba na Bliskom istoku Aleksandar Kagulin, europski izaslanik za Bliski istok Marc Otte i koordinator UN-a za Bliski istok Terje Roed-Larsen sudjelovat će na sastanku, doznaje se od američkog veleposlanstva u Kairu. Sastanak koji nije prethodno najavljen neće biti otvoren za tisak, dodaje isti izvor.

Pročitajte više