U Kaliforniji pogubljen Stanley Williams, Vatikan osudio izvršenje kazne

OSUĐENIK na smrt Stanley "Tookie" Williams pogubljen je noćas injekcijom u kalifornijskom zatvoru San Quentin, objavio je u utorak glasnogovornik zatvora.

Gomila ljudi okupljena pred zatvorom s ogorčenjem je dočekala tu vijest, javlja France presse. "Gotovo je, no nije gotovo", poručio im je svećenik Jesse Jackson.

Prema novinaru Los Angeles Timesa koji je nazočio pogubljenju, Williams se nije opirao i nekoliko je puta podigao glavu kada su ga zatvorski čuvari vezali za stolicu prije nego su mu dali injekciju. "Proglašen je mrtvim u 00.35 sati" po mjesnom vremenu, rekao je.

Stanley Williams (51) bivši je vođa bande Crips koja je 1979. brutalno ubila četvero ljudi. Vrhovni sud i kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger odbili su njegovu žalbu za pomilovanjem. Smrtnu kaznu čekao je 24 godine.

Njegov slučaj potaknuo je u Sjedinjenim Državama veliki interes i brojne rasprave o smrtnoj kazni, jer je Williams u zatvoru napisao nekoliko knjiga u kojima upozorava mlade na bande. To mu ipak nije bilo dovoljno za pomilovanje.

Vatikan je osudio izvršenje kazne

Vatikan je danas osudio izvršenje smrtne kazne nad Stanleyjem "Tookieom" Williamsom.

"Ljudski život mora uvijek biti zaštićen, pa i kada je osoba koja treba biti osuđena počinila ubojstvo", rekao je kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir komentirajući izvršenje smrtne kazne nad Williamsom u zatvoru San Quintino, na sjeveru San Francisca.

Martino je to kazao na margini današnje konferencije za novinare u Vatikanu gdje je predstavio Papinu poruku za svjetski dan mira 2006.

Enciklika Humanae Vitae predviđa, podsjetio je Martino, da kazna treba biti otkupiteljska, odnosno da se osoba odsluženjem kazne otkupi za počinjeno krivično djelo, a "do toga ne može doći ni na koji način ako osoba biva kažnjena na smrt".

Pročitajte više