U krvavom obračunu policija ubila 18-godišnjeg napadača na gay bar

ZA JACOBA ROBIDU, 18-godišnjaka osumnjičenog za napad na gay bar u masačusetskom gradu New Bedford, policija je objavila da je naoružan i opasan. Koliko je to točno, najbolje se uvjerio Jim Stell, 56-godišnji policajac u gradu Gassvile u sjeverozapadnom Arkansasu, gdje je Robidin automobil zaustavljen zbog rutinske kontrole.

Robida je Stella usmrtio pištoljem, a potom počeo bježati. Za njim je odmah organizirana potjera arkansaške državne policije.

Potjera je završila 25 milja sjeverno, u gradu Norfolk, gdje se Robidin automobil probušenih guma sudario s policijskom barikadom. U tom trenutku je došlo do izmjene vatre u kojoj je u automobilu smrtno stradala 33-godišnja Jennifer Rena Bailey iz Zapadne Virginije, a Robida pogođen s dva metka u glavu.

Policija je ispočetka tvrdila da je Robida ustrijelio Bailey, za koju se sumnja da mu je bila djevojka i pomagala mu u bijegu, da bi kasnije ustvrdila kako će okolnosti njene smrti tek ustanoviti balističkim vještačenjem.

Teško ranjeni Robida je prevezen u bolnicu, a prema navodima Paula Walsha, tužitelja u masačusetskom okrugu Bristol, "u kritičnom je stanju i situacija za njega ne izgleda previše dobro".  Oko 16h po hrvatskom vremenu CNN je objavio da je Robida preminuo od ozljeda koje je zadobio u krvavom obračunu s policijom.

U "Puzzles", baru u kojem je Robida prije nekoliko dana sa sjekirom i pištoljem ranio trojicu homoseksualaca, vijest o njegovom hvatanju i ranjavanju je izazvala suze radosnice i masovno grljenje. Homoseksualci u New Bedfordu su se bojali da će Robida, ukoliko ne bude uhvaćen, poslužiti kao primjer drugim homofobima.

Policija je tokom pretresa Robidinog stana pronašla neonacističku literaturu, te propagandne materijale usmjerene protiv homoseksualaca, crnaca i Židova.

U samom New Bedfordu su mišljenja o Robidi podijeljena. Neki ga opisuju kao "mračnjaka" izbačenog iz srednje škole koji je ponosno isticao tetovaže sa svastikama te se družio sa sličnim gubitnicima, dok drugi tvrde da je bio miran, tih i nenametljiv mladić koji "ne bi ni mrava zgazio".

D.A.,N.B.

Pročitajte više