U MOLDAVIJI RASTU NAPETOSTI, BLOKIRANA ŽELJEZNICA U DNJESTRU

Vlasti u pobunjenoj moldavskoj pokrajini Dnjestar blokirale su ključni željeznički pravac odgovarajući tako na ekonomske sancije koje je uvela savezna vlada, koja je s Dnjestrom u 14godišnjem sukobu.

Blokiran je sav putnički i željeznički promet prema Rusiji i Ukrajini na istoku, i Rumunjskoj i Bugarskoj na zapadu, javila je lokalna novinska agencija Olivia.

Ministar u moldavskoj vladi Vasily Sova potvrdio je incident.

Prvi zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Valery Loschinin pozvao je Moldaviju i Dnjestar da počnu razgovore, ističući da je duboko zabrinut zbog novih napetosti.

Pokrajina Dnjestar odvojila se 1990. godine od Moldavije, a kratki rat vođen je 1992. godine. Stanje se smirilo nakon intervencije ruske vojske. Oko 40 posto stanovništva Dnjestra govori rumunjski kao materinji jezik.

Najnoviji sukob izbio je prošlog mjeseca kada je Dnjestar, u kojem prevladava stanovništvo koje govori ruski, zatvorio škole na rumunjskom i ukinuo latinično pismo. Vlasti su objavile da je rumunjski službeni jezik samo ako se piše na ćirilici, kao u sovjetska vremena, a ne na latinici kao u susjednoj Rumunjskoj.

Moldavija je odgovorila uvođenjem sankcija protiv Dnjestra, zabranjujući tvrtkama s tog područja da posluju s inozemstvom.

Predsjednik Vladimir Voronin je istaknuo da će sankcije ukinuti samo ako tvrdolinijaši u redovima ruske većine ponovno otvore rumunjske škole.

(Hina) xbcav ymaš



Pročitajte više