U nedjelju, 19. listopada, Hrvatska organizira najveći doručak na svijetu

Hrvatska će u nedjelju, 19. listopada, od 9 do 10 sati organizacijom doručka na 200 lokacija diljem zemlje obilježiti Svjetski dan hrane (16. listopada) i pokušati srušiti Guinnesov rekord u najvećem doručku po broju sudionika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Dosadašnji rekord postavljen je na Tajvanu 2001. godine, kada je u doručku sudjelovalo 23.291 osoba.

"Najveći doručak - hrvatski doručak" bit će organiziran 19. listopada u osnovnim školama, domovima umirovljenika, vrtićima, vojarnama i pučkim kuhinjama diljem Hrvatske.

Središnji događaji za građanstvo bit će u gradskim središtima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Dubrovniku i dr.

Osim rušenja svjetskog rekorda, cilj je ukazati na važnost uravnotežene prehrane i uzimanja doručka kao neizostavnog obroka, te promovirati Hrvatsku kao zemlju zdravstvenog turizma, istaknuo je Stipe Orešković, direktor Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Pozvao je sve građane na doručak koji će se sastojati od palente, tekućeg jogurta i jabuke, što odražava uravnotežen odnos energije i hranjivih sastojaka karakterističnih za hrvatsko podneblje.

Pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi Nino Žganec istaknuo je kako je to prilika za pokazivanje hrvatskim obiteljima da mogu nedjelju, umjesto u shoppingu, provesti u zajedničkom doručku ili šetnji.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar najavio je da će u Zagrebu u najvećem doručku sudjelovati stotinjak škola, jedanaest domova umirovljenika i Klinika za dječje bolesti.

Napomenuo je da će nastavnici za rad na taj dan dobiti slobodan dan u petak, 31. listopada.

Središnji doručak u Zagrebu bit će organiziran na Trgu bana Jelačića gdje se očekuje od 3.000 do 3.500 ljudi. Nakon doručka organizirat će se zabavno-muzički program na kojem će nastupiti Giulianno, Šajeta, Baruni, Krijes i drugi, dodao je Šostar.

Doručak diljem Hrvatske počinje točno u 9 sati, no zainteresirani građani se pozivaju da dođu barem pola sata prije početka kako bi se registrirali.

Tijekom doručka svi sudionici moraju sjediti, a nakon jela dobit će potvrdu o sudjelovanju i prigodne poklone. Prvi neslužbeni rezultati o broju sudionika očekuju se istoga dana oko podneva.

Na konferenciji je također predstavljena obitelj Zec iz Gospića sa sedmero djece i lošeg socijalnog statusa, kojoj građani u sklopu akcije mogu pozivom na telefon 060/789-789 darovati po jednu kunu.

Pročitajte više