U nesreći kod Podgorice poginulo najmanje 40 odraslih i 5-ero djece, preko 220 ozlijeđenih

U TEŠKOJ prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak poslijepodne kod Podgorice prema najnovijim podacima poginule su najmanje 44 osobe, od čega 5-ero djece, a ozlijeđeno je 220 osoba, među kojima je najmanje 110 djece. 

U vlaku su bila većinom djeca koja su se vraćala sa zimskog odmora. Među poginulima je petero djece do 14 godina.

Od 220 ozlijeđenih više od polovice je s teškim tjelesnim ozljedama.

Četiri vagona prepuna putnika iskliznuli su iz tračnica oko 15:30h sati kod Bioča, deset kilometara sjeverno od Podgorice, i srušili se u kanjon rijeke Morače.

Uzrok nesreće najvjerojatnije je otkazivanje kočnica.

Na liječenju u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore zadržano je 184 putnika. Ravnatelj KBC Miodrag Đurović priopćio je da je na Institutu za bolesti djece obrađeno 90 djece. Njih 34 je zadržano na liječenju, a ostali su pušteni kući. Na Institutu je operirano šestero djece, a u KBC-u 12-oro odraslih.

Đurović je kazao kako još uvijek ne zna točan broj ozlijeđenih osoba koji su u kritičnom stanju, no na intenzivnoj njezi, dodao je, nalazi se 14 osoba.

Liste ozlijeđenih putnika nalaze se na ulaznim vratima klinike KBC u Podgorici, a lista poginulih bit će izvješena danas poslijepodne.

Danas će se znati hoće li neki teže ozlijeđeni punitci morati biti prebačeni u druge bolnice.

Patolog u Kliničko-bolničkom centru Podgorica Miodrag Šoć izjavio je da su do sada identificirane 22 poginule, osobe, te  da će lista stradalih biti objavljena čim podaci budu kompletni.

"Do sada smo pregledali 42 tijela i identificirali 22 osobe. Službenici ovog odjela neprekidno rade od jučer u 21.30, riječ je o teškom poslu, za koji ne mogu reći kada će biti završen", dodao je.

Direktor Željeznice Crne Gore Ranko Medenica izjavio je da se pretpostavlja kako je do nesreće došlo zbog kvara na kočnicama, te je dodao kako su karakteristike pruge takve da pri malo većim brzinama vlak nije mogao ostati u šinama.

Prema svjedočenju više putnika, vlak je neposredno prije nesreće bio zaustavljen. Putnicima se učinilo da je strojovođa na stanici u Lutovu nešto popravljao. On je navodno i pozvao Željezničku stanicu i prijavio kvar. Onda se vlak pokrenuo i naglo počeo ubrzavati. Putnici tvrde da je već u tunelu, posljednjem na nizbrdici prema Podgorici, kompozicija iskliznula iz šina i udarala u zidove. Po izlasku iz tunela u blagom desnom zavoju vlak se još oko 200 metara kretao između šina a zatim se strmoglavio u provaliju.

Prvi i drugi vagon sletjeli su stotinak metara ispod pruge, treći se prevrtao 50 metara, a četvrti se zaustavio na tridesetak metara od šina i putnici u njemu imali su najviše sreće.

Akcija izvlačenja nastradalih bit će nastavljena danas.

Istražni sudac Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović izjavio je da je strojovođa koji je upravljao vlakom Slobodan Drobnjak uhićen i da će protiv njega vjerojatno biti pokrenuta istraga.

Spasilačke ekipe nastavile su pretragu terena, posebno ispod prevrnutih vagona. Rad ekipa ometaju nepristupačan teren i ledeni vjetar

Prema odluci crnogorske Vlade od danas je u Crnoj Gori prooglašena trodnevna žalost.

Index.hr/B92/Beta/Vijesti

Pročitajte više