U Njemačkoj pooštravanje odnosa između Crkve i vlade zbog otkrivanja zlostavljanja

U NJEMAČKOJ vlada od njemačkih biskupija i Vatikana traži rasvjetljavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece. Crkva se tome i dalje oštro suprotstavlja, poručujući da seksualno zlostavljanje nije samo problem katoličke crkve, piše Deutsche Welle.

Do sada su u 20 od ukupno 27 njemačkih biskupija prijavljeni slučajevi seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, sadističkog iživljavanja, kažnjavanja i bičevanja po tijelu. "Moramo izričito provjeriti kako je moglo doći do ovakvog razvoja, koju pomoć možemo pružiti, ali najprije nam je potrebno objašnjenje Crkve", kazala je savezna ministrica obrazovanja Annette Schavan.

Papin brat vođa dječjeg zbora u kojem je bilo seksualnih zlostavljanja

Ministrica Schavan uputila je apel nadležnima da produže rok zastare u slučaju seksualnog zlostavljanja maloljetnika koji je sada 20 godina. Kako su mnogi slučajevi stari i do 50 godina, državno tužiteljstvo nije djelovalo. "Vrlo je teško ispitivati kazneni slučaj 40 i 50 godina nakon što je djelo počinjeno. Ima li svjedoka? Možda su optužbe jednostrane, a odluka suda bi mogla biti opozvana zbog neobjektivne istrage", sa sumnjom je kazala ministrica.

Pritisak svakodnevno raste i na Vatikan. Slučajevi seksualnog zlostavljanja i sadističkih rituala zabilježeni su, prema izjavama tadašnjih članova crkvenog dječjeg zbora Domspatzen, i u katoličkoj biskupiji Munchen u kojoj je sadašnji Papa bio glavni biskup. Zlostavljanja su se događala u periodu kada je Papin brat Georg Ratzinger bio vođa spomenutog zbora. Naime, brat Benedikta XVI. je zbor vodio od 1964. do 1994. godine te je kazao da "u zboru nije bio kada su se zločini događali i da ne zna ništa o kažnjivim djelima koja su se tamo događala, ali da će rado svjedočiti ako to budu tražili od njega".

Pročitajte više