U oceanima otkriveno više od 5000 do sada nepoznatih virusa

NAJNOVIJA analiza genetskog materijala iz oceana identificirala je na tisuće dosad nepoznatih RNA virusa.

Ovi virusi kod ljudi uzrokuju razna oboljenja, od obične prehlade do covida-19, no znaju inficirati i biljke i životinje. Njihove genetske informacije nalaze se u RNA, a ne u DNA, a evoluiraju mnogo bržim tempom nego DNA virusi. Mada su znanstvenici do sada katalogizirali stotine tisuća DNA virusa, RNA virusi su ostali relativno neistraženi.

Za razliku od ljudi i drugih staničnih organizama, virusi nemaju dijelove DNA koji mogu stručnjacima poslužiti kao genetski bar-kod, odnosno pomoći im pri razlikovanju različitih vrsta virusa. Kako bi riješili taj problem, znanstvenici su identificirali gen koji kodira određeni protein, a koji omogućuje replikaciju genetskog materijala virusa.

Pronašli 5504 nova virusa

Analizirali su globalnu bazu podataka RNA sekvenci planktona, koju su stručnjaci prikupljali četiri godine i pronašli preko 44.000 tih gena. Zatim su krenuli istraživati njihove evolucijske veze. Što su dva gena sličnija, veća je vjerojatnost da su virusi s tim genima usko povezani, piše The Conversation.

Identificirali su 5504 nova RNA virusa, što je udvostručilo broj poznatih bioloških skupina RNA virusa (s pet na deset). Ustanovili su da su dvije skupine posebno rasprostranjene u ogromnim oceanskim područjima, posebice u umjerenim i tropskim vodama ili Arktičkom oceanu.

Zašto je ovo otkriće važno?

Kao što je pokazala pandemija covida, RNA virusi mogu uzrokovati smrtonosne bolesti. No oni također igraju važnu ulogu u ekosustavima jer mogu inficirati velik broj različitih organizama, uključujući mikrobe koji utječu na okoliš.

Ako znanstvenici znaju gdje se nalaze područja s većim obimom RNA virusa, lakše će moći shvatiti na koji način oni utječu na organizme koji stoje iza velikog broja ekoloških procesa važnih za naš planet.

Istraživanje naziva Cryptic and abundant marine viruses at the evolutionary origins of Earth’s RNA virome objavljeno je u časopisu Science.

Pročitajte više