U općini Marčana počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata

Ministarstvo zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja počelo je danas s akcijom rušenja bespravno sagrađenih objekata u Istarskoj županiji. L

Prvi bespravno izgrađeni objekti, njih desetak, srušeni su danas na području općine Marčana nedaleko od Pule i to na trima lokacijama - u Kavranu, u vikend naseljima na samom ulazu u Kavran, te na lokaciji Verligo. Dvije su lokacije poljoprivredno zemljište, dok je treća namijenjena komercijalnom turizmu. Riječ je uglavnom o rušenju manjih objekata, odnosno vikendica.

Pri rušenju koje su osiguravali policajci nije bilo nikakvih incidenata iako su na mjestu događaja zabilježeni emotivni istupi vlasnika tih objekata. Među njima je bilo i onih koji su, nakon što su dobili rješenje o rušenju, sami danas tijekom jutra srušili kuće o vlastitom trošku smatrajući to znatno jeftinijim.

Mnogi vlasnici zemljišta i bespravno sagrađenih objekata zatražili su od općine Marčana da se to područje urbanizira te su predložili da upravo oni sami financiraju izradu detaljnog prostornog plana, no od općinskih čelnika za sada nisu dobili nikakav odgovor.

Akcija rušenja bespravno sagrađenih objekata na području općine Marčana nastavit će se i sljedećih dana a, po riječima glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Kate Gojević, do konca svibnja, odnosno u prvoj fazi akcije, planira se srušiti 40-ak bespravno sagrađenih objekata na tom području.

"Akcija će se nastaviti sve dok se cijelo područje ne očisti. Rušit će se do početka turističke sezone te nastaviti u rujnu", izjavila je glasnogovornica Kata Gojević.

Inače, na području općine Marčana ima više od tisuću bespravno sagrađenih objekata, a u cijeloj Istarskoj županiji taj se broj procjenjuje na više od deset tisuća.

(Hina) xdspo ymć

Pročitajte više