U orbitu lansiran privatni satelit "na napuhavanje"

U SRIJEDU je u 18:53 po lokalnom vremenu iz ruske svemirske luke na Uralu lansiran "Genesis 1", privatni satelit za kojeg se njegov vlasnik, američki hotelski tajkun Robert Bigelow, nada da će poslužiti kao svojevrsni model za izgradnju mnogo veće privatne svemirske postaje.

Satelit je nakon nekoliko minuta ušao u orbitu od oko 500 km iznad Zemlje, a nakon nekoliko sati se pokazalo da rade solarne antene, kao i GPS sustav. Bigelow je, javivši se novinama telefonom iz Las Vegasa, izjavio kako je "oduševljen" i kako je očekivao da će imati daleko više tehničkih problema. "Genesis 1" - satelit u obliku lubenice - je težak 1100 kg, dug 4 te širok 1 m.

Njegova najvažnija karakteristika je mogućnost "napuhivanja" pomoću kojega bi se spajao s drugim modulima. Bigelow se nada da će pomoću tehnike zvane "svemirska kobasica" moći graditi svemirske postaje i brodove daleko brže, jeftinije i sigurnije nego što je to bio slučaj s Međunarodnom svemirskom postajom.

Bigelow je procijenio da će cijeli projekt koštati oko 500 milijuna dolara. Let "Genesisa 1" je zasada koštao 75 milijuna dolara, a satelit, pored osnovne opreme, sadrži i mini-laboratorij u kojem će se proučavati ponašanje kukaca u bestežinskom stanju.

Očekuje se da će "Genesis 1" u Zemljinoj orbiti ostati najmanje pet godina. Postaja bi se, prema Bigelowoj zamisli, trebala sagraditi do 2015. godine.

Lansiranje sljedećeg satelita, pod naslovom "Genesis 2", predviđeno je za kraj ove ili početak slijedće godine.

D.A.

Pročitajte više