U petak premijera "Hamleta" u riječkom HNK

U petak ,12. ožujka, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će premijerno izveden "Hamlet" Williama Shakespearea, u režiji Krešimira Dolenčića, s Rankom Zidarićem u naslovnoj ulozi, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Uz Zidarića glumit će i Alen Liverić, Zdenko Botić, Alex Đaković, Denis Brižić, Olivera Baljak, a uloge je dobilo i dvoje mladih glumaca kojima je ovo prva kazališna sezona - Leonora Surian i Luka Peroš.

Scenografiju je postavio Dalibor Laginja, kostime izradila Danica Dedijer, glazbu je skladao Stanko Juzbašić, svjetlo oblikovao Deni Šesnić, a dramaturgija je djelo Ane Tonković-Dolenčić.

Intendantica riječkog HNK Mani Gotovac postavljanje "Hamleta" na riječku scenu ocijenila je hrabrošću jer je to kazalište s malim brojem glumaca u ansamblu i bez veće iskustva rada s velikim redateljima. Dodala je da u predstavi neće biti dnevne politike, "štoseva", niti velikog spektakla, što je uobičajeno u novijim izvedbama te tragedije.

Dolenčić je izjavio da još nije naišao na takvu posvećenost glumaca i, kako je rekao, laboratorijske uvjete rada na predstavi.

Na sceni HNK sutra će biti odigrana generalna proba pred publikom iz srednjih škola i fakulteta, koja će poslije sudjelovati u razgovoru s autorskom ekipom predstave.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više