U ponedjeljak 18. travnja počinje izbor pape

Prvo zasjedanje kardinala u Sikstinskoj kapeli s glasovanjem za 265. poglavara Crkve održat će se 18. travnja poslije podne, priopćeno je u srijedu u Vatikanu. L

Trojica članova povjerenstva prebrojit će glasove vjerojatnih 115 kardinala i utvrditi je li koje ime dobilo dvotrećinsku većinu. Od 117 kardinala s manje od 80 godina, dakle s pravom da biraju i budu izabrani, za sada su samo dvojica otkazala dolazak u Rim zbog bolesti.

U ponedjeljak 18. travnja oko 19 sati može se očekivati prvi dimni signal iz dimnjaka Sikstinske kapele. Ako dim bude crn, kardinali nisu izabrali papu. Ako pak bude bijel i ako odjeknu zvona s bazilike svetog Petra, to će biti znak da je Katolička crkva dobila novog poglavara.

Ne bude li nitko izabran u prvom glasovanju, sljedećih dana će se glasovati dva puta ujutro i dva puta poslije podne. Ako u jutarnjem glasovanju opet nitko ne bude izabran, onda će se crni dim pojaviti oko 12,30 sati, a poslije dva popodnevna glasovanja dim će se pojaviti oko 19 sati. No, ako primjerice u prvom jutarnjem glasovanju bude izabran novi papa, to će se odmah obznaniti, odnosno neće se čekati 12,30 sati.

Kardinali će minibusima odlaziti iz hotela Santa Marta u Vatikanu do Sikstinske kapele, što je oko jedan kilometar udaljenosti. Vozači minibusa kao i osoblje u dizalima morat će prisegnuti na apostolski ustav o obveznoj šutnji.



(Hina) xstom ybs

Pročitajte više