U ponedjeljak počinje konklava za izbor 265. pape u povijesti

Rimokatolički kardinali počinju u ponedjeljak konklavu kako bi izabrali nasljednika Ivana Pavla II. i ujedno 265. papu u povijesti.

Kardinali će se u hotel Santa Marta useliti u nedjelju poslije podne i svi zajedno će biti u tom vatikanskom hotelu na večeri. To je prvi put da su kardinali smješteni u modernom hotelu, a moći će odlučiti hoće li nekoliko stotina metara do kapele hodati ili će ih prevoziti posebni autobus. U svakom slučaju, bit će im onemogućen doticaj s vanjskim svijetom.

U 20. stoljeću bilo je osam konklava, a trajale su od dva dana 1939. i 1978., do pet dana 1922. Prosječan broj glasovanja potrebnih da se izabere papa bio je osam.

Na konklavi koja počinje u ponedjeljak, sudjelovat će 115 kardinala mlađih od 80 godina iz 52 zemlje. Još dva koja imaju pravo glasa neće glasovati zbog bolesti. Šezdeset i šest kardinala starijih od 80 godina ne mogu sudjelovati u izboru.

Od nedjelje navečer, kardinali će biti izolirani u Vatikanu, a počet će birati u ponedjeljak u 16,30 sati.

Tek kada se zatvore u Sikstinskoj kapeli, kada će iz nje izići svi oni koji ne sudjeluju u izboru novog pape, dakle svi osim 115 kardinala, odlučit će se hoće li se odmah pristupiti i prvom glasovanju ili će ono biti obavljeno u utorak.

Predviđeno je da će se dim iz kapele koji označava je li papa izabran vidjeti dva puta dnevno i to nakon dva glasovanja, ako u prvom ne bude izabran papa, dakle u 12 i u 19 sati.

Glede dvojbi koje su nastajale tijekom stoljeća oko boje dima, šef papinskog ceremonijala, msgr. Piero Marini rekao je da su sada "poduzete adekvatne mjere", što znači da će papirići s imenima kardinala biti bacani u peć zajedno s određenom kemikalijom koja će dim činiti crnim ili bijelim. Osim toga, uz bijeli dim, kada će biti izabran papa, zazvonit će i zvona bazilike svetog Petra.

Kardinali su u subotu uništili prsten ribara i papinski pečat u simboličnom okončanju pontifikata Ivana Pavla II., te prije početka konklave. Stari ritual koji obilježava prijelazno razdoblje između dva pontifikata - uništavanje prstena ribara i pečata, praktična je mjera onemogućavanja falsificiranja papinskih dokumenata a ujedno i simbol okončanja pontifikata određenog pape.

(Hina) xmaš ydgk

Pročitajte više