U poslijeizbornoj koaliciji za čakovečko Gradsko vijeće SDP-HNS-HSS i HNS

SPRAZUM o poslijeizbornoj suradnji za čakovečko Gradsko vijeće potpisali su danas u tom gradu predstavnci SDPa, HSUa, HSSa i HNSa.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Ivica Perhoč rekao je uoči potpisivanja da su te stranke na nedavnim lokalnim izborima osvojile 68 posto glasova i u Gradskom će vijeću imati 17 od 25 vijećnika.

Sporazumom je određeno da SDP-u pripada dužnost gradonačelnika, koju će obnašati dosadašnji gradonačelnik Branko Šalamon, a toj stranci pripada i mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

U Poglavarstvu, prema sporazumu, bit će tri člana SDP-a, isto toliko članova HNS-a i jedan član HSS-a. Po jedan zamjenik gradonačelnika bit će iz HSS-a i HNS-a. Jedno mjesto potpredsjednika čakovečkoga Gradskog vijeća rezervirano je za HSS, a drugo je ponuđeno oporbi u kojoj su HDZ, HSLS, LS, Hrvatski demokršćani-Hrvatski blok i Nezavisna lista nekadašnjega gradonačelnika Aleksandra Makovca.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto u koaliciji nema HSLS-a, vodeći čakovečki SDP-ovac Ivica Perhoč odgovorio je da nisu mogli uskladiti ključna stajališta o razvoju grada.

Predstavnici svih poslijeizbornih partnera ističu da se u određivanju koalicije nisu vodili rezultatima pregovora na državnoj i županijskoj razini.

Predsjednik Gradskog odbora HNS-a Nenad Hranilović ustvrdio je kako sporazum o poslijeizbornoj koaliciji ne znači političku trgovinu, nego je riječ o ugovoru o podjeli posla kako bi zajedno počeli i završili kapitalne projekte u Čakovcu.

Pročitajte više