u povodu sutrašnjeg međunarodnog dana bijelog štapa - dana slijepih

U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana bijelog štapa ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović zahvalio je svim udrugama koje pomažu u promicanju prava slijepih osoba te pozvao i ostale građane da budu osjetljiviji i tolerantniji prema drugačijima od sebe.

U Hrvatskoj je 5.830 osoba s oštećenjima vida, od kojih 1.962 ostvaruju različita prava u sustavu socijalne skrbi.

Trenutno je zaposleno oko 340 slijepih, dok približno njih 170 radno sposobnih na posao čeka duže vrijeme.

"Slijepi ljudi svakodnevno se susreću s brojnim problemima koje im onemogućuju da žive kvalitetnim životom ? nemogućnošću praćenja literature koju je potrebno prevesti na Braillovo pismo, malim brojem radnih mjesta prilagođenih slijepim osobama, nedovoljnom samostalnošću pri kretanju, te potrebom za posebno prilagođenim, skupim pomagalima", ističe Vidović.

Napominje da "imamo dovoljno svijesti, snage i volje, a to znači da smo u stanju iznaći i resurse", kako bi pomogli slijepim sugrađanima.

Potporu svim akcijama slijepih, kao i poziv ostalim građanima da doprinesu poboljšanju kvalitete života slijepih uputila je danas i predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga-Friganović.

Dan bijelog štapa u svijetu se obilježava od 1964.godine, u znak sjećanja na 15. listopada 1930., kada je obznanjena ideja da se za slijepe osobe uvede bijeli štap, kao pomagalo u kretanju, ali i simbol nezavisnosti i samostalnosti slijepih osoba.

Kod nas se Dan bijelog štapa odlukom Hrvatskog sabora počeo obilježavati 1996. godine.

Sutrašnji će dan Hrvatski savez slijepih obilježiti otvaranjem podružnice zdravstvene ustanove za fizikalnu terapiju "Arithera" u svojim prostorijama u Draškovićevoj ulici, u kojoj će uz 13 fizioterapeuta koji vide, raditi i petoro slijepih fizioterapeuta.

Pročitajte više