U Požegi zatražena žurna uspostava sustava za protugradnu obranu raketama

Čelnici udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka, Stožera za obranu obiteljskih gospodarstava Slavonije i Baranje i Hrvatskoga seljačkog saveza Požeškoslavonske županije rekli su na današnjoj konferenciji za novinare u Požegi da od Vlade traže hitnu smjenu ravnatelja Državnoga hidrometeorološkog zavoda Branka Gele, te žurnu uspostavu sustava za protugradnu obranu raketama.

"O seljacima nitko ne vodi brigu. Ukidanje protugradne obrane je daljnji čin uništavanja seljaka, koji nemaju novca ni za sjetvu, a kamoli za osiguravanje usjeva. Svi znaju kako je štete od tuče, koje su jako velike, teško naplatiti, a s novim najavljenim povećanjem odvjetničkih usluga, malo koji će se seljak odlučiti na sudski postupak", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić, ističući da bi sam ravnatelj, kojega je imenovala Vlada, morao dati ostavku.

Ustvrdio je kako ravnatelja očito štite osiguravajuće kuće koje imaju svoje ljude čak i u Vladi, te dodao da seljaci svoje usjeve ne mogu osigurati od tuče, a kamoli po novim tarifama platiti usluge odvjetnika koji će ih zastupati na sudu.

Josip Zmaić iz Stožera za obranu obiteljskih gospodarstava zatražio je u ime koordinacije da se ponovno uspostavi protugradna obrana raketama. "Tvrdi se da rakete koje proizvodi 'Đuro Đaković' nisu učinkovite. Ako je to tako, neka se radi na njihovu poboljšanju, a ne na ukidanju protugradne obrane. Ovoj koordinaciji nije cilj da hrvatska Vlada samo smijeni Gelu, nego da se stvori učinkovita protugradna obrana kako bi seljaci od tuče imali što manje štete", zaključio je Josip Zmaić, ističući da će i ove godine šteta od tuče biti velika, a urod nekih kultura znatno smanjen.

(Hina) xvreb ydd

Pročitajte više