U PULSKOJ ARENI BIZETOVA "CARMEN" U NOVOM RUHU

U pulskoj Areni večeras je pred tri tisuće gledatelja izvedena opera "Carmen", Geogesa Bizeta, u novom glazbenom ruhu, a koautori (skladatelji) i orkestratori su Miklos Malek i Janos Nagy.

Izvedba te opere svoju je svjetsku premijeru doživjela 16. studenoga prošle godine pred rasprodanim gledalištem budimpeštanske sportske Arene.

Večerašnja izvedba u pulskoj Areni bilo je jedno od prvih gostovanja osuvremenjenog izdanja opere "Carmen" izvan zgrade Nacionalne opere u Budimpešti.

Riječ o o glazbenom "povezivanju" jezika jazza, latina i etno glazbe te mjuzikla. U ulozi instrumentalističkog naratora - koji svojim virtuoznim gitarističkim pasažama vodi kroz dijelove novonapisane "Carmen", ali i kroz originalne proslavljene arije - je svjetski poznati jazz/fusion gitarist Al Di Meola.

Spektakularna produkcija, predviđena za velike pozornice, uključila je tri velika video-ekrana s posebnim efektima te 120 klasičnih i jazz glazbenika, pjevača, članova Budimpeštanskog filmskog simfonijskog zbora i orkestra.

Glavne uloge u operi igrali su Eszter Horgas - kao Carmen, zatim Atila Csengeri u ulozi don Josea, Andrea Malek - kao Micaela i Janos Hameri - kao Escamillo.



(Hina) xdspo/sp ysp

Pročitajte više