U Rusiji uništeno 40 milijuna krivotvorenih cigareta

RUSKE su vlasti uništile 40 milijuna cigareta koje su se pod lažnim etiketama proizvodile nedaleko od Rjazana (dvjesto kilometara jugoistočno od Moskve), gdje su zaplijenjene u siječnju 2003., izjavio je u četvrtak Tom Thomson, dopredsjednik udruge za prava intelektualnog vlasništva (CIPR).

"Ovim su pothvatom ruske vlasti poslale jasnu poruku krivotvoriteljima da se proizvodnja i krijumčarenje lažnih proizvoda neće dopustiti", kazao je Thomson u priopćenju CIPR-a, organizacije koja radi na suzbijanju krivotvorenja u Rusiji, u baltičkim državama i u zemljama Zajednice neovisnih država (ZND).

Kako se navodi u priopćenju, ruski su redarstvenici početkom 2003. u suradnji s američkom duhanskom supertvrtkom Philp Morris International, utvrdili da se cigarete Marlboro i LandM proizvode u tvornici u Rjazanu za izvoz u zemlje Europske unije. Policajci iz odjela za suzbijanje gospodarskog kriminala zaplijenili su tada krivotvorenu robu u vrijednosti od 5 milijuna dolara, kako navodi ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema podacima financijske policije, svaka treća cigareta koja se proda u Rusiji je krivotvorina, bilo da je riječ o stranim ili ruskim markama.

U srpnju je zamjenik američkog državnog tajnika za trgovinu William Lash ocijenio da američko gospodarstvo zbog prodaje krivotvorene robe u Rusiji svake godine trpi štetu od milijardu dolara, pa je zatražio od ruskih vlasti odlučniju borbu s nepoštovanjem autorskih prava.

"Rusija i Kina su jedine zemlje koje krivotvorenjem pričinjaju štetu veću od milijardu dolara" američkom gospodarstvu, istaknuo je američki dužnosnik.

Pročitajte više