U SARAJEVU PREDSTAVLJEN DOKUMENTARAC O HAŠKIM BJEGUNCIMA KARADŽIĆU I MLADIĆU

Dokumentarni film "Bjegunci slučaj Radovana Karadžića i Ratka Mladića" u produkciji agencije Sense predstavljen je u ponedjeljak na posebnoj promociji u Sarajevu, dan uoči njegove distribucije televizijskim postajama u svim državama na području bivše Jugoslavije.

Glavni i odgovorni urednik agencije Sense Mirko Klarin kazao je ovom prigodom kako se tim filmom još jednom željelo podsjetiti na sramnu činjenicu da su Karadžić i Mladić na slobodi i devet godina nakon što je protiv njih podignuta prva optužnica pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

U pedesetak minuta, film "Bjegunci" podsjeća na povijest podizanja optužnica, njihov temelj i, najvažnije, pokušava analizirati razloge zbog kojih dvojica najtraženijih haških bjegunaca do danas nisu uhićena.

Uz presjek autentičnih izjava Karadžića i Mladića kojima se vjerodostojno ilustrira morbidnost i rasistički temelj politike koju su provodili, ovaj dokumentarac sugerira kako je ključni razlog njihova dugogodišnjeg ostanka na slobodi to što za uhićenje naprosto nije bilo političke volje međunarodne zajednice.

Takvu konstataciju izravno su iznijeli i dvoje bivših glavnih tužitelja ICTY-a Richard Goldstone i Louise Arbour a na nešto manje otvoren način i aktualna tužiteljica Carla del Ponte.

"Ne treba zamišljati Mladića kako se krije u nekoj rupi kao Saddam Hussein. Ne, ne, on se kreće veoma slobodno ide u kupnju i slično. Ne poduzima nikakve posebne mjere predostrožnosti jer zna da ga nitko neće tražiti ili uhititi", kazat će s ironičnim smješkom Del Ponte.

Ona je dodala kako je jedina razlika između Mladića i Karadžića to što se ovaj drugi mora nešto više kretati te stoga svaka dva ili tri dana mijenja boravište no to su uvijek udobne kuće.

"Mislim da obojica žive veoma udobno", kaže aktualna haška tužiteljica.

Većina sudionika dokumentarca "Bjegunci" nije sklona poduprijeti tvrdnje o teorijama zavjere koje Karadžiću i Mladiću navodno omogućuju ostanak na slobodi no ističu kako je prava prilika za uhićenje bila '96, '97 ili '98. godina kada su svi znali gdje se oni nalaze.

Klarin ističe kako je radeći na ovom dokumentarcu zaključio da su se tada svi bojali moguće reakcije na uhićenje koja bi ugrozila krhki mir u BiH.

"Mislim da se sada situacija promijenila i da postoji čvrsta politička volja da se oni privedu no međunarodna zajednica još uvijek želi da to urade lokalne vlasti", konstatirao je Klarin.

Upravo stoga aktualnim ostaje završno pitanje filma "Bjegunci" - hoće li Karadžić i Mladić nadživjeti Tribunal u Den Haagu?

(Hina) xrm ydv

Pročitajte više