U SDP-u održana komemoracija za S. Bigu Friganović

U POVODU smrti SDP-ove dugogodišnje saborske zastupnice Snježane Bige Friganović na komemoraciji u sjedištu stranke SDP-ov predsjednik Ivica Račan istaknuo je danas da je "Snježana svojim radom sve nas zadužila, a mi joj se trebamo odužiti čuvajući vrijednosti u koje smo zajedno vjerovali".

"Napustila nas je prerano, mnogo toga je značila i ostavila što valja pamtiti i u mnogočemu nas je obogatila. U stranačko vodstvo došla je u SDP-ovim najtežim trenucima i odmah se pokazala upornim borcem, spremnim na rješavanje ljudskih problema i sa socijalnom osjetljivošću", rekao je Račan. Naglasio je da je upravo zbog takvih ljudi i bio moguć SDP-ov uspon, te da je svojim radom afirmirala sebe, stranku i socijaldemokraciju.

Snježana Biga Friganović u Hrvatskom saboru bila je u četiri mandata, a posljednji, na žalost nije uspjela završiti. Posebice se iskazala radom u Odboru za rad, socijalnu politiku i zdravstvo koje je bilo izuzetno osjetljivo područje za Hrvatsku u tranziciji, istaknuo je Račan.

Bila je članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, članica SDP-ova Glavnog odbora i u dva mandata potpredsjednica stranke. S njom smo jačali stranku i u tome je pokazivala veliko samopouzdanje i spremnost na rad. Ta ju je osobina krasila cijeli njezin život. Ostat će nam u sjećanju kao otvorena, topla i iskrena osoba jasnih stajališta, spremna na rješavanje teških problema, rekao je Račan.

Izuzetno je vjerovala u ljude, odmjerena u javnim nastupima, iako je znala biti i oštra, ali bez izgreda, dodao je. Bilo joj je strano svako unutarstranačko grupiranje, pomagala je u jačanju tolerancije i razumijevanja, smirivala je strasti i neodmjerenosti, bila je i ostala dama na hrvatskoj političkoj sceni, istaknuo je Račan. Od etničke pripadnosti nikada nije radila politiku, pomagala je u oslobađanju nacionalne uskogrudnosti, otvorena za nove ideje i pristupe, a protiv svakog radikalizma. Posebne zasluge imala je u jačanju spolne ravnopravnosti žena, rekao je SDP-ov predsjednik.

"Snježana se nije mirila s porazima čak i u posljednje dvije godine njezine teške bolesti. Često sam se pitao odakle joj tolika snaga. Bila je tih i ustrajan borac, takva je bila i u borbi za svoj život, no, nažalost nije uspjela", rekao je SDP-ov predsjednik Račan.

Komemoraciji su uz članove obitelji Biga Friganović bili nazočni i upisali se u knjigu žalosti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednici Luka Bebić, Đurđa Adlešić, Vesna Pusić, Mato Arlović, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, izaslanik predsjednika Republike Dubravko Radošević te članovi SDP-ova vodstva i stranke, čelnici političkih stranaka, saborski zastupnici i mnogi drugi.

Knjiga žalosti u Hrvatskom saboru otvorena je danas i sutra - 24. i 25. siječnja.

Pokop Snježane Bige Friganović bit će u utorak 25. siječnja na Gradskom groblju u Šibeniku.

Pročitajte više