U Šibeniku nastavljeno suđenje sucu Slavku Lozini

NA OPĆINSKOM sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje sucu splitskoga Županijskog suda Slavku Lozini osumnjičenu za kažnjivo djelo izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći teško ozlijeđenoj osobi u toj nesreći koja se dogodila u travnju prošle godine u Splitu.

Glavna rasprava je vraćena na početak jer je od prve rasprave proteklo više od dva i pol mjeseca.

Na prijedlog obrane optuženog Lozine danas je saslušan svjedok Damir Vukorepa, a iskaz je dao i stalni sudski prometni vještak Zdravko Peran iz Šibenika. Na iskaz prometnog vještaka prigovorio je odvjetnik optuženika Branko Baica, kazavši da se nalaz i mišljenje vještaka temelje na izjavama oštećenog Giovannija de Micheli-Vituria i svjedoka Blaževića, a ne i svjedoka Mirande Jurasović i Damira Vukorepe koji su u suprotnosti s onim što tvrde Blažević i Vituri.

Branitelj je stoga zatražio dopunu vještačenja, a optuženi Lozina je zatražio izuzeće sudskog vještaka Zdravka Perana zbog, kako je kazao, procesnog incidenta na raspravi 18. prosinca prošle godine, koji ´upućuje na opravdanu sumnju u njegovu nepristranost´. Peran je tada za rasprave dostavio papirić s pitanjima zastupniku optužbe a to, ističe Lozina, nije uobičajeno u sudskoj praksi pa su mu kolege sa splitskoga Županijskog i Vrhovnog suda savjetovali da traži Peranovo izuzeće i da cjelokupno vještvo provede drugi vještak.

Predsjednica Sudskog vijeća Maja Šupe je nakon kraće stanke prihvatila prijedlog o dopuni vještva, ali ne i o izuzeću vještaka. Lozina je u obrani izjavio kako nije počinio kažnjivo djelo za koje je osumnjičen i da 18. travnja 2002. nije imao prometnu nesreću. ´Točno je da sam toga dana vozio svoju ´škodu´ Ulicom Domovinskog rata u Splitu, ali ja sam oprezan i ne uključujem se u promet ako postoji opasnost da ugrozim druge sudionike. To je dio kampanje koja se vodi protiv mene kako bi me se diskvalificiralo i kao čovjeka i kao suca, a prometna neserać može se svakomu dogoditi´, kazao je.

Nastavak glavne rasprave za sada nije zakazana.

Pročitajte više