U Sloveniji oprezno o "brijunskom summitu"

Zajednička sjednica hrvatske i slovenske vlade, dogovorena za petak na Brijunima, u slovenskim se medijima najavljuje s dosta opreza i tvrdnjama da je njen program "strogo čuvana tajna", a oporba ističe kako to ne bi smjela biti prilika za "foto termin" nego za rješavanje nagomilanih problema.

Kako je za izdanje poslovnog lista "Finance" od srijede izjavio Jernej Pavlin, predstavnik za tisak slovenske vlade, program posjeta je u završnoj fazi usklađivanja s hrvatskim protokolom i o njemu će novinari biti pravodobno obaviješteni. "Finance" navode da je program susreta "strogo čuvana tajna" o kojoj ništa nisu mogli doznati ni u Ljubljani ni u Zagrebu. Sa slovenske će strane na sastanku sudjelovati premijer Janez Janša, te 15 ministara i njihovi savjetnici ili šefovi kabineta, a na Brijunima će ostati dva dana, piše list.

Iskusni slovenski političar i predsjednik društva slovensko-hrvatskog prijateljstva Božo Dimnik pojasnio je za "Finance" da je riječ o važnom pomaku u političkom dijalogu.

"Riječ je o znaku dobre volje i pozitivnom pomaku k dijalogu. Razgovor 'oči u oči' sasvim je nešto drugo od razgovora na daljinu. Zaplete do kojih je dolazilo 15 godina ne možeš riješiti preko noći ili jednim potezom i to bi bilo naivno očekivati očekivati rezultate odmah nakon jednog ili dva susreta", kazao je Dimnik.

Parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata (SD) i dugogodišnji iskusni privrednik Feri Horvat ocjenjuje da je potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na Brijunima neupitno i pozitivno, a da bi sporazum o izbjegavanju incidenata trebalo koncipirati tako da se on "uistinu primjenjuje".

"Važno je da se sporazumi ostvaruju u praksi jer od sastanaka, fotografiranja i lijepih izjava nema koristi, a novi događaji u Europi traže brže sređivanje odnosa Slovenije i Hrvatske", ocijenio je Horvat.

Oprezan je i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, sada na mjestu savjetnika u kabinetu predsjednika Janeza Drnovšeka.

"Ne bi bilo dobro početak pregovora novih vlada popratiti s pesimizmom, ali uspjeh razgovora mjeri se rezultatima o kojima sada možemo samo nagađati", rekao je vajgl za "Finance".

"Finance" u prilogu o "brijunskom summitu" donose i podatke o robnoj razmjeni Hrvatske i Slovenije, koja je u prva dva mjeseca ove godine znatno porasla u odnosu na prošlu. Prema lanjskim podacima za cijelu godinu, slovenski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,16 milijardi eura, a hrvatski u Sloveniju 508 milijuna.

U posebnom komentaru "Finance" navode da Sanader i Janša imaju priliku riješiti i neka pitanja za koja su zainteresirani gospodarstvenici koji su se do sada "morali sami snalaziti u političkom klupku", te da kao politički lideri bez opterećenja iz prošlosti trebaju pokazati da su odvažni i spremni na rizik i kompromis.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više