U slučaju "Hercegovačke banke" još osumnjičenih

BIVŠI djelatnik Ministarstva obrane Federacije BiH Ivan Azinović koji je, zajedno s Antom Jelavićem, Miroslavom Prcom i Miroslavom Rupčićem, osumnjičen za zloporabe fondova "Hercegovačke banke" mogao bi se predati vlastima Bosne i Hercegovine ukoliko o tome postignu sporazum njegovi odvjetnici i tužitelj.

Prema navodima sarajevskog "Dnevnog avaza" od srijede, Azinovićevi odvjetnici Nada Dalipagić i Davor Šilić najavili su pregovore o predaji njihova klijenta s tužiteljem Johnom McNairom koji vodi posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ovisno o rezultatu ovih razgovora Azinović, koji je navodno trebao biti priveden zajedno s ostalom trojicom osumnjičenih, odlučit će hoće li se predati.

Pretpostavlja se kako se Azinović krije u Hrvatskoj.

Otegotnu okolnost u pregovorima predstavlja činjenica da je za Azinovića već određen jednomjesečni pritvor koji bi se trebao izvršiti kada bude uhićen.

Unatoč brojnim medijskim špekulacijama kako je osim Jelavića, Prce i Rupčića trebalo biti privedeno još osumnjičenih, Uprava policije MUP-a Federacije BiH za sada to negira.

Glasnogovornik Uprave policije Robert Cvrtak kazao je novinarima kako su u nalogu za privođenje kojega su dobili od Suda BiH stajala tri imena i te tri osobe su i privedene.

Banjalučke "Nezavisne novine" objavile su u srijedu kako je ravnatelj Uprave policije federalnog MUP-a Zlatko Miletić uputio pismeno pojašnjenje čelnicima Federacije BiH o razlozima zbog kojih je uhićenje Jelavića, Prce i Rupčića morala izvesti federalna policija.

U dopisu upućenom federalnom premijeru Ahmetu Hadžipašiću i njegovu zamjeniku Draganu Vrankiću Miletić pojašnjava kako je postupak u slučaju "Hercegovačke banke" otvoren još 7. siječnja 2003. godine.

Tužiteljstvo BiH s tim u vezi tražilo je obavljanje obavjesnih razgovora s Jelavićem, Prcom, Rupčićem te Ivanom Medićem i Ignjacom Rakićem.

Unatoč nizu zahtjeva koji su iz federalnog MUP-a upućeni MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije odnosno Policijskoj upravi Mostar, lokalna policija više od godinu dana izbjegavala je osigurati obavjesne razgovore nužne za istragu.

Ni sa kim od petorice osumnjičenih nikada nije obavljen razgovor niti je itko pronađen na kućnoj adresi, stoji u Miletićevu dopisu.

Pojašnjenje ravnatelja federalne policije uslijedilo je nakon niza osuda načina na koji u uhićeni Jelavić, Prce i Rupčić.

Na zahtjev zastupnika iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 5. veljače će razmatrati mogućnost uspostave posebenog povjerenstva koje bi u roku od 30 dana utvrdilo je li akcije uhićenja obavljena sukladno zakonu.

Pročitajte više