U Srbiji proglašena epidemija ospica, sve se poziva na cijepljenje

U SMEDEREVU raste broj slučajeva ospica, zbog čega je u tom gradu proglašena epidemija. Vlasti su pozvale na cijepljenje svih ljudi od 12 mjeseci do 18 godina. Liječnica s Infektivne klinike KBC-a Maja Ristović ističe da je potrebno provjeriti cijepni status u domovima zdravlja, a ako to nije moguće, napraviti test na antitijela, piše Nova.rs.

Ristović je upozorila da su ospice, poznate i kao male boginje, vrlo opasne te da je indeks zaraženosti gotovo stopostotan, zbog čega apelira na osobnu zaštitu i cijepljenje. Ospice mogu biti opasne i za djecu i za odrasle. Istaknula je da male boginje mogu biti opasne za osobe narušenog imuniteta, posebno one s narušenim staničnim imunitetom.

Trudnica prebačena u Beograd

"To su određene maligne bolesti, a ospice mogu biti opasne i za žene koje su trudne. Nažalost, takve žene mogu odbaciti plod", upozorila je Ristović. Jedna je zaražena trudnica iz Smedereva prebačena na liječenje u Beograd i njeno stanje je sada stabilno.

Na teritoriju Smedereva proglašena je epidemija i trenutno je potvrđeno 15 slučajeva zaraze. Uglavnom se radi o necijepljenim pacijentima, nepotpuno cijepljenim ili im je cijepni status nepoznat.

"Bolest malih boginja prenosi se izravnim kontaktom, odnosno sekretom iz nosa, grla i kapljičnim putem izravno se prenosi na osobu koja je u blizini. Zato su ti bliski kontakti uvijek rizični i tako se prenosi bolest", rekla je Ristović i dodala da zaražena osoba mora biti u izolaciji.

Za male boginje kaže da su vrlo tipične i da se pojavljuju iza ušiju, zatim prelaze preko lica i spuštaju se na trup, ruke i noge. Liječnica upozorava i da se kao komplikacija boginja može javiti upala mozga, no to je, kako kaže, srećom rijetko.

Pročitajte više