U Subotici podmetnut požar u kapelici

TIJEKOM božićnih blagdana u Vojvodini dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su se na meti vandala našla vjerska i nacionalna obilježja katolika i Mađara, izvijestili su petak u Subotici predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara.

Najteži incident po njihovim riječima bilo je podmetanje vatre u jednoj kapelici u Subotici, u kojoj je tijekom blagdana ubačenom svijećom zapaljena slama ispod betlehemske štalice.

"Materijalna šteta nije velika, no ovo pokazuje da se ekstremizmu u Srbiji još nije stalo na put", izjavio je jedan od čelnika Saveza vojvođanskih Mađara Imre Kern, istaknuvši da policija traga za počiniteljima.

On je dodao da je u jednom vojvođanskom selu bilo provokacija tijekom mise polnoćke, da su razbijeni prozori na novosadskoj podružnici ove stranke, kao i prozor na sjedištu jedne organizacije koja posreduje kod izdavanja mađarskih viza.

Nadbiskup beogradski i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda Stanislav Hočevar izjavio je za Hinu da je podmetanje požara u kapelici jedini njemu poznat incident koji se dogodio u povodu obilježavanja katoličkog Božića u Srbiji.

"Gdje god je bilo uznemiravanja katoličkih vjernika tijekom božićnih blagdana riječ je o neciviliziranom djelovanju koje zaslužuje osudu", naveo je Hočevar.

Pročitajte više