U tijeku slom tržišta kriptovaluta

Foto: Shutterstock

OŠTRI pad cijene kriptovaluta se nastavlja. U trenutku pisanja ovog članka cijena jednog bitcoina je 33.400 dolara. Time je od početka godine cijena bitcoina izgubila četvrtinu (25.20%) svoje vrijednosti. Teško je vjerovati da se prije samo dva mjeseca bitcoinom trgovalo po cijeni od 68.000 dolara, od kada se cijena prepolovila.

Sve cijene oštro padaju

Kako je on glavna kriptovaluta i svojevrsni oslonac tržišta, prema kojem se ravna vrijednost svih ostalih kriptovaluta, pala je i cijena svih ostalih, a cijelo tržište je u dubokom minusu.

Ethereum je na 2200 dolara, čime je izgubio više od trećine vrijednosti od početka godine i više od pola vrijednosti od studenog prošle, kada je u jednom trenutku vrijedio 4811 dolara.

Cardano je pao ispod jednog dolara, čime je također izgubio trećinu svoje vrijednosti do početka godine, a u odnosu na rujan prošle godine, vrijednost mu je trostruko manja. Tada se približavao cijeni od tri dolara.

Solana je među najvećim ovogodišnji gubitnicima od početka godine, s cijenom od 82 dolara, što znači da se cijena više nego prepolovila od početka godine, kada je iznosila više od 170 dolara. U studenom prošle godine se solanom trgovalo po cijeni višoj od 240 dolara.

Ovako izgleda slom tržišta

Cijelo tržište je u minusu, pitanje je samo koliko dubokome. U tijeku je velika rasprodaja, analitičari predviđaju da će cijena bitcoina pasti sigurno do 30.000 dolara, a daljnji pad ne mogu predviđati. Vrlo je vjerojatno da će sve valute izgubiti dvogodišnji rast cijena.

Tijekom pisanja ovog teksta bilo je potrebno nekoliko puta korigirati navedene cijene jer je pad toliko brz da do kraja pisanja cijena bude puno niža nego što je bila prilikom početka pisanja. Vlada tolika panika da stranice za provjeru cijena kriptovaluta ne mogu održavati sav promet i jako su usporene, a često se ne otvaraju. 

Ovako izgleda svaki krah tržišta, s oštrim padom cijena, paničnom rasprodajom i padom sustava. Razum se gubi, a emocije prevladaju. U jednoj točki panika se samoodržava, instinkt preuzima, a pad je nezaustavljiv.

Situacija se mijenja iz minute u minutu i neizvjesno je predviđati gdje će cijena na kraju dana završiti, ali od početka godine su kripto tržišta u dubokom minusu. 

Pročitajte više