U Trebarjevu Desnom sutra se proslavlja obljetnica rođenja braće Radić

U TREBARJEVU DESNOM u sisačkoj gornjoj Posavini sutra će svečano biti proslavljena obljetnica rođenja povijesnih osnivača i vođa Hrvatske seljačke stranke (HSS) Stjepana i Antuna Radića

Počast braći Radić u njihovu rodnom mjestu paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred njihovih spomen-poprsja pred njihovom kućom odat će brojna izaslanstva HSS-a, priopćeno je iz HSS-a.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora vijenac će položiti Josip Torbar, u ime HSS-a zamjenica predsjednika stranke Ljubica Lalić, a u ime Županijskog organizacije HSS-a Sisačko-moslavačke županije i Općinske organizacije HSS-a Martinske Vesi, Marijana Petir i Đuro Belovarić.

Antun (11.6.1868.-10.2.1919.) i Stjepan (11.6.1871.-8.8.1928.) Radić imali su veliku ulogu u buđenju, prosvjećivanju i organiziranju hrvatskih seljaka i cijelog naroda.

Ante Radić bio je prvi buditelj i učitelj hrvatskog naroda, a Stjepan Radić prvi vođa i organizator. Bili su svjesni da je upravo seljak branio domovinu, sačuvao hrvatski jezik i kulturu, te da mora preuzeti glavnu ulogu u političkom životu, ističe u priopćenju HSS.

Pročitajte više