U Trebinju nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo u znak potpore Božidaru Vučureviću

"SUD u Šapcu čeka službeni zahtjev pravosudnih organa Hrvatske za izručenje Božidara Vučurovića. Nakon toga odlučit će se hoće li Vučurević biti izručen Hrvatskoj", rekao je za srpsku državnu televiziju glasnogovornik Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević dok će srpsko Ministarstvo pravde zatražiti i dodatnu dokumentaciju o Vučurevićevim ratnim godinama od Hrvatske i Interpola.

U izjavi za HTV iz hrvatskog ministarstva pravosuđa najavili su kako će se postupak izručenja provesti po odredbama Europske konvencija o izručenju.

"To je ratni zločin i bilo bi pravedno da mu se sudi ovdje u Dubrovniku", rekao je danas predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji boravi u Dubrovniku. Svoje zadovoljstvo izrekla je i premijerka Jadranka Kosor naglasivši kako je uhićenje Vučurevića dobra vijest koja se mogla dogoditi i ranije. 

Vučurević humanitarac!?

"ISTINA je da je tijekom rata zbog njegovog nedovoljno vještog i na trenutke neprimjerenog vokabulara bio u centru pažnje, ali uvjeren sam da nikome nije nanio nikakvu štetu i sigurno znam da je mnogima u toku rata, i Bošnjacima i Hrvatima, ne samo Srbima pomagao“, rekao je načelnik općine Trebinje Dobroslav Ćuk u izjavi za Trebinje Danas komentirajući jučerašnje uhićenje dubrovačkog krvnika Božidara Vučurevića koji je jučer uhićen na temelju tjeralice koju je raspisala Hrvatska zbog bombardiranja Dubrovnik

Za aktualnog gradonačelnika Trebinja Vučurević nije ratni zločinac, a kako kaže čuo je da su postojale optužbe od strane Republike Hrvatske u slučaju "Vučurević" te da mu se trebalo suditi u Dubrovniku. Iako priznaje da optužbe postoje, za Ćuka je nepoznanica da je raspisana međunarodna potjernica.

Od kamiondžije do najvećeg zlotvora u dubrovačkoj povijesti 


Vučurevića, koji je bio ratni gradonačelnik Trebinja, optužnica tereti da je kao predsjednik Skupštine općine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik kriznog štaba i ratnog štaba općine Trebinje te predsjednik ratnog predsjedništva općine Trebinje, protjerivanjem hrvatskog stanovništva i pripajanjem dijelova hrvatskog teritorija, planirao, poticao, naložio i na drugi način pomogao u provođenju ideje tzv. velike Srbije. Dubrovnik je dobro poznavao jer je prije agresije kao kamiondžija prodavao drva na dubrovačkom području. 

Nadalje, optužnica ga tereti da je u rujnu 1991. godine na području općine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne obrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA i koje su 1. listopada 1991. s područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku i do 26. listopada 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona.

Namjerno i bezobzirno granatirao

Iste snage grad Dubrovnik držale su u potpunoj blokadi te su napadima postupale protivno odredbama međunarodnih Konvencija, odnosno namjerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno dok su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali gospodarske objekte i imovinu civila a zatečene ljude vodili u logore Morinje i Bileća.

Tereti ga se kako je i nakon povlačenja JNA s okupiranog područja, nakon 26. listopada 1992. naredio da se nastavi daljnje granatiranje Dubrovnika te granatiranje gospodarskih i civilnih objekata sve do 29. listopada 1995. pri čemu je ubijeno sedmero civila a jedanaestero ih je teško ranjeno te je nanesena materijalna šteta.

Prosvjedi u Trebinju

Protiv uhićenja Vučurevića, prosvjedovalo je nekoliko stotina građana na središnjem trgu u Trebinju. Zatražili su od vlasti Republike Srpske da se Vučureviću pruži puna pravna i zakonska zaštita, kako bi se vratio kao "slobodan i častan čovjek".

Vučurevića su danas u ekstradicijskom pritvoru posjetili predstavnici konzularnog odjela Ambasade BiH u Srbiji, kazao je to veleposlanik BiH u Beogradu Boriša Arnaut. Nezavisne novine javljaju kako su predstavnici veleposlanstva Vučuroviću ponudili pomoć oko odabira odvjetnika, ali ih je on obavijestio o tome da ga već ima.  

Pročitajte više