u Zagrebu predstavljena monografija o Emeriku Blumu

Veleposlanstvo BiH u Zagrebu i tjednik Privredni vjesnik predstavili su večeras u Zagrebu monografiju o gospodarstveniku i dugogodišnjem glavnom direktoru sarajevskog Energoinvesta Emeriku Blumu, koji je još ranih 1960ih jugoslavenske proizvode usmjerio na svjetska tržišta.

Emerik Blum, rođen 1911. u Sarajevu, u kojemu je i umro 1984., osim energetikom bavio se i raznim drugim područjima proizvodnje.

Kako je na predstavljanju kazao urednik Privrednog vjesnika Ante Gavranović, zbog svojih je ideja prozivan i ´crvenim kapitalistom´.

´Blum je uvijek nalazio prava rješenja, često i unatoč brojnim otporima tadašnje vlasti, a ono što je posebno cijenio bili su kadrovi i znanje, bilo da je riječ o tehnološkim procesima, istraživačkom radu ili upravljanju poduzećem´, rekao je Gavranović.

Predsjednik Akademije nauka BiH Božo Matić podsjetio je pak na Blumovu ´karizmatičnost i zahtjevnost za kvalitetom proizvoda što je i pridonijelo da se izvozi 35 posto proizvodnje tvrtke kojom je upravljao´. K tomu Blum je zaslužan i za otvaranje prvih istraživačkih centara i instituta za kvalitetu u bivšoj Jugoslaviji kao i za pokretanje rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, rekao je Matić.

Ocijenio je i da su mnoge Blumove ideje aktualne i danas, posebno u gospodarstvu i velikim sustavima. Blum se osim kao gospodarstvenik dokazao i kao velik čovjek, a bavio se i raznim društveno-političkim djelatnostima, među kojima je Matić posebno istaknuo njegovu uspješnost dok je bio sarajevski gradonačelnik od 1981. do 1983.

Večeras predstavljena monografija o Emeriku Blumu daje kronologiju nastanka i razvoja Energoinvesta i Blumova sudjelovanja u tome, kao i tekstove njegovih suvremenika i suradnika.

Monografiju je izdala sarajevska nakladnička kuća TKD ´Šahinpašić´ u nakladi od tisuću primjeraka.

Pročitajte više