U ŽESTOKIM SUKOBIMA U BAGDADU NAJMANJE 12 MRTVIH

Najmanje 12 osoba je ubijeno, a više od 40 ranjeno u nedjelju ujutro tijekom trosatnih intenzivnih sukoba američke vojske i gerilaca u središtu Bagdada, objavili su američki vojni izvori i iračko ministarstvo zdravstva.

Sukobi su izbili kad su američke snage krenule u novu ofenzivu kako bi preuzeli nadzor nad područjima koja kontroliraju pobunjenici. Američki napori pojačavaju se približavanjem općih izbora zakazanih za siječanj.

U jednom od najžešćih sukoba proteklih mjeseci u Bagdadu, pobunjenici su ispalili stotine granata i minobacačkih mina na Zelenu zonu, zaštićeni pojas u kojem se nalazi američko veleposlanstvo i sjedište vlade. Prema izjavama svjedoka, gust, crni dim nadvijao se nad velikim dijelovima Bagdada.

Prema jednom američkom vojnom izvoru sukobi su počeli između 4 i 5 sati po lokalnom vremenu eksplozijom automobila-bombe. U ulici Haifa svjedoci su vidjeli zapaljeni tenk Bradley.

Oko zapaljenog tenka okupila se masa koja likovala, a netko je mahao i crnom zastavom na kojoj je pisalo "Ujedinjene i sveti rat", naziv organizacije jordanskog islamiste Abou Moussab al-Zarqawija, kada su dva helikoptera u niskom letu ispalili rakete ubivši najmanje osam osoba i ranivši više desetaka.

U odvojenim napadima, viši policijski dužnosnik, još jedan policajac i 12-godišnji dječak ubijeni su na cesti zapadno od središta Bagdada.

Četvrt u kojoj su se odvijali sukobi smatra se uporištem pobornika bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Američka vojska je potvrdila da su granate pale na Zelenu zonu od kuda se uzdiže crni dim, ali nije mogla precizirati eventualne žrtve i štete.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više