U ŽUPANJI OTVORENO 36. ŠOKAČKO SIJELO

Folklornim nastupom članova kulturno umjetničkih društava s područja županjske Posavine u Županji je večeras otvoreno 36. šokačko sijelo, najstarija i najmasovnija priredba tradicijske kulture toga područja.

Šokačko sijelo otvorenim je proglasio ministar kulture Antun Vujić, a odjevena u slavonsku narodnu nošnju, uzvanike i goste, u sportskoj dvorani Osnovne škole ´Ivana Kozarca´ pozdravila je i gradonačelnica Županje Ljubica Brdarić.

Građanima Županje poručila je kako je prošlo vrijeme ´plakanja nad vlastitom sudbinom´ i da je došlo vrijeme da se ´okrenemo napretku i prosperitetu´.

Tema ovogodišnje svečanosti otvorenja Šokačkog sijela bili su slavonski svatovi, čije su običaje prikazali članovi kulturno umjetničkih društava iz Županje, Babine Grede, Štitara i Bošnjaka.

U sklopu svečanosti otvorenja održana je i tradicionalna priredba izbora najljepše djevojke u narodnoj nošnji ´Šokački cvit´.

36. šokačko sijelo završava 4. ožujka, a jedna od najposjećenijih priredbi ´Pokladna povorka´ održat će se u nedjelju, kada će ulicama grada proći oko 1000 sudionika te priredbe.

Pročitajte više