Učenik u Osijeku terorizira drugu djecu: "Sinu mi je stavio skalpel pod vrat"

Na fotografiji je Osnovna škola Tin Ujević u Osijeku Foto: Google Street View

U OSNOVNOJ školi Tin Ujević u Osijeku cijeli 5. b razred od jučer bojkotira nastavu. Razlog je sustavno maltretiranje koje učenici tog razreda trpe od 12-godišnjeg kolege, piše Glas Slavonije.

Njegovo nasilje kulminiralo je u srijedu, kad je na satu tehničke kulture izvadio skalpel i najprije ga stavio sebi pod grlo, a potom i drugom učeniku.

"Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku taj dječak došao do njega i drugog dječaka i otvorenim skalpelom demonstrirao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom je sinu potom prijetio da će ga pretući i cijelo je vrijeme imao skalpel u ruci", ispričala je majka napadnutog dječaka Jadranka Gaće. Istu je priču potvrdila još jedna majka, Sandra Štiks.

"Do sada smo imali razumijevanja za to dijete, ali više nećemo, jer nam nitko ne može jamčiti sigurnost naše djece", kaže Sandra Štiks.

Djevojčicu tražio da ga dira po spolovilu

Prema riječima jedne majke, nasilni dječak je od njezine kćeri prošle godine tražio da skine majicu dok je prolazila pokraj toaleta i otkopčao svoje hlače.

"U drugom je razredu moju kći pretukao, nakon čega se ona tijekom odmora skrivala ispod stola. Nitko nam ne može jamčiti sigurnost naše djece i stoga smo odlučili da na nastavu neće ići do daljnjega, sve dok se problem ne riješi", kaže majka djevojčice Mirela Čondrić.

Niz je roditelja kojima su se djeca žalila na nasilnog kolegu. Tako je jednu majku nazvala kći i rekla joj da joj je dječak došao u toalet, skinuo si hlače i gaće te tražio da ga dira po spolovilu.

"Kći je nekako uspjela zatvoriti vrata i u toaletu je bila zatvorena 15-ak minuta dok on nije otišao. Nije ju ostavio na miru pa joj je i prekjučer, pod satom tehničke kulture, kad je, nakon skalpela, uzeo škare u ruke, prijetio da će joj iskopati oči", tvrdi majka djevojčice Kristina Knežević.

Jednog dječaka je gušio

Nisu ovo jedini incidenti koji su se tijekom dječakova petogodišnjeg školovanja događali u školi. Bilo je tu i gušenja.

"Sjeo je na mog sina i počeo ga gušiti, na što ga je moj sin uspio ugristi za ruku. Ja sam pozvala policiju", kaže Jadranka Gaće te dodaje kako su roditelji svjesni da je dječaku potrebna pomoć, no ne žele trpjeti njegove stalne ispade i čekati da se dogodi tragedija. Stoga su u srijedu, odmah nakon incidenta na satu tehničke kulture, zatražili sastanak s ravnateljicom koju su usmeno, a potom i pisano obavijestili da djecu do daljnjeg neće puštati na nastavu, odnosno sve dok se dječaka ne udalji iz blizine njihove djece.

Centar za socijalnu skrb htio je oduzeti dječaka majci

Sastanku je prisustvovala i defektologinja škole Barbara Paulus, od koje je Glas Slavonije doznao da nasilni dječak ima osiguranog asistenta u nastavi, i to iz projekta Europske unije.

"Slučajno se dogodilo da se ove godine ne traži suglasnost majke, nego je samo produžen rad asistentu u nastavi. Da tomu nije bilo tako, dječakova majka ne bi potpisala suglasnost, što bi bio dodatan problem", pojasnila je defektologinja Paulus, dodajući kako je škola prethodno tražila da dječak pohađa poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju. Problem je bio u tome, pojašnjava defektologinja, što takav odjel ne postoji za razrednu već samo za predmetnu nastavu i treba čekati da se oslobodi prostor za dječaka do rujna sljedeće godine.

I Centar za socijalnu skrb Osijek podnio je u siječnju ove godine prijedlog Općinskom sudu radi donošenja odluke o oduzimanju prava majci na stanovanje s djetetom i povjeravanje drugoj osobi. Sud je to odbio smatrajući kako nema pretpostavki za izricanje predložene mjere CZSS-a, temeljeno na iskazima svjedoka.

Pročitajte više