Udruga dragovoljaca traži zakon o herojima Domovinskog rata

Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata na današnjem je sastanku Glavnog odbora u Šibeniku zatražila da se donese zakon o proglašenju zaslužnih hrvatskih branitelja ili heroja Domovinskog rata.

Predsjednik Zajednice Tom Kačinari istaknuo je na konferenciji za novinare kako je deset godina nakon oslobodilačke akcije Oluje konačno vrijeme da Sabor i hrvatska javnost podrže donošenje takva zakona.

"Svi mi imamo odličja iz Domovinskog rata za junačka djela, ali iznad tih odličja treba izdići ljude koji su stvarali hrvatsku vojsku i policiju, koji su svojim iznimnim pothvatima iznijeli Domovinski rat, da ne govorim o njegovim dragovoljcima. Nedopustivo je da se posljednjih godina, i u domaćoj i u stranoj javnosti, često o Domovinskom ratu govori samo u negativnom kontekstu", rekao je Kačinari. Pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i sve parlamentarne stranke da podrže tu inicijativu.

Dodao je, kako bi glavni kriteriji za dobivanje statusa zaslužnog branitelja trebali biti vrijeme uključivanja u Domovinski rat i časni ratni put.

Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata danas ima 5 600 članova, isključivo dragovoljaca iz 1990. i 1991. godine. Po riječima njezina predsjednika, na početku Domovinskog rata bilo je najviše 27 tisuća dragovoljaca. Sve druge brojke netočne su i preuveličane, ustvrdio je Kačinari.

Članovi Glavnog odbora Zajednice upozorili su i na "nedopustiv odnos hrvatske javnosti prema samoubojstvima hrvatskih branitelja". Smatraju da je za oko 1 200 počinjenih samoubojstava krivo "potpuno nepoznavanje problema branitelja, te njihov život često na rubu egzistencije".

Predsjednik Udruge dubrovačkih dragovoljaca Igor Žuvela izvijestio je novinare o njihovoj inicijativi o podizanju spomenika Ivanu Pavlu II. u Dubrovniku.

(Hina) xzpod ymć

Pročitajte više