udruga "friends of the earth" protiv projekta družba adria

"Zelena akcija" danas je priopćila da ih je podržala najveća mreža udruga za zaštitu okoliša u svijetu "Friends of the Earth" u zahtjevu da Hrvatska odustane od projekta Družba Adria.

Na dvotjednoj konferenciji koja je održana u Zagrebu i Stubičkim Toplicama od 19. rujna do 2. listopada, mreža "Friends of the Earth", koja okuplja 70 zemalja članica, prihvatila je deklaraciju u kojoj se od Republike Hrvatske traži istupanje iz, po okoliš štetnog, projekta Družba Adria, priopćila je "Zelena akcija".

Time je, napominju, mreža "Friends of the Earth" podržala kampanju hrvatskih udruga za zaštitu okoliša koje traže odustajanje od ovog projekta.

Sudionici konferencije, njih 130, za novu predsjednicu "Friends of the Earth" su izabrali Meenu Rahman iz Malezije, a u upravni odbor mreže ušla je i "Zelena akcija" kao predstavnica Hrvatske.

To je prvi put da u upravni odbor kojeg čini devet zemalja ulazi udruga iz srednje ili istočne Europe što je međunarodno priznanje i potpora radu "Zelene akcije".

Projekt Družba Adria je projekt kojim bi se ruska, ali i tranzitna nafta drugih zemalja, trebala preko Omišlja na Krku tankerima izvoziti na svjetska tržišta. O tom su projektu 'zeleni' za jesen najavili široku javnu raspravu.

(Hina) pp/xbdj yaz

Pročitajte više