Udruga Lipa ima novi projekt: Stručnjaci će ocjenjivati rad vlade

Foto: Lipa

UDRUGA poreznih obveznika Lipa danas je predstavila novi projekt pod nazivom "Barometar konkurentnosti", kojem je cilj unaprijediti način na koji se u Hrvatskoj donose odluke o ekonomskim politikama. Panel stručnjaka ocjenjivat će vladine mjere prema tome pridonose li povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili ne, i to prema metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), priopćeno je iz Lipe.

“Hrvatska zaostaje za drugim usporedivim zemljama i nijedna Vlada ne bi smjela imati luksuz donositi politike koje usporavaju naše približavanje EU prosjeku. Naš cilj mora biti dostizanje 80% EU prosjeka do 2030. Ova, i svaka buduća vlada mora raditi na tome da se to ostvari”, rekao je Davor Huić, predsjednik udruge Lipa.

Pod lupom stručnjaka bit će vladine mjere koje se tiču porezne politike, zapošljavanja, programi poticaja...

Projekt će provoditi tri stručnjaka - ekonomista i političkih ekonomista; Dagmar Radin - profesorica političke ekonomije na katedri za javne politike FPZ, Ivica Brkljača - nezavisni ekonomist te Kristijan Kotarski - profesor političke ekonomije na FPZ. 

Lipin panel će analizirati i ocjenjivati vladine politike na temelju precizne metodologije koja promatra 12 različitih područja te će za svaki prijedlog javnih politika dati kvantitativnu ocjenu - u kojoj mjeri ta politika diže ili spušta Hrvatsku na globalnoj ljestvici konkurentnosti. Pod lupom stručnjaka bit će vladine mjere koje se tiču porezne politike, zapošljavanja, programi poticaja i slično.

Barometar konkurentnosti dostupan je na web stranici www.barometar.hr.

Prvi slučaj razmatran u sklopu projekta je prijedlog zabrane rada nedjeljom.

Analiza Kristijana Kotarskog pokazuje kako bi ponovno uvođenje restrikcije rada nedjeljom negativno utjecalo na poziciju Hrvatske na Indeksu globalne konkurentnosti, na kojem bi Hrvatska pala sa 63. na 64. mjesto.

“Zabrana rada nedjeljom bi u praksi mogla pridonijeti jačanju inozemnih ekonomija zbog ‘preusmjeravanja potrošnje na online platforme (većinom strane)’ te ‘prelijevanja dijela prometa u susjedne države’ u pograničnim područjima“, upozorava Kotarski.

Pročitajte više