Udruga Radio Marija sa 43 tisuće potpisa traži ukidanje "Zlikavaca"

KATOLIČKA Udruga Radio Marija je HRT-U predala peticiju s gotovo 43 tisuće potpisa kojom traže skidanje s programa satiričkog crtanog serijala Zlikavci jer tvrde da on vrijeđa "katoličke vjernike i njihove svetinje".

Predsjednik Udruge Ivica Relković rekao je kako imaju dva temeljna prigovora na taj animirani serijal. Prvi se odnosi na izrugivanje i ismijavanje pokojnog Pape, a drugi na vrijeđanje općih svetinja Katoličke crkve. Zbog toga traže stručnu recenziju i privremeno prekidanje emitiranja dok se ne ustanovi radi li se o vrijeđanju ili ne.

"Iako je to prilično loš i amaterski napravljen humor, zanima nas što je taj crtić uopće, novinarski ili umjetnički uradak. Ako je novinarska kolumna, imamo je pravo demantirati, ako je, pak, umjetničko djelo, imamo pravo tražiti stručnu procjenu." - izjavio je za Večernji list.

S druge strane se oglasio autor crtića Goran Pirš objašnjavajući kako je sve to Relkovićev privatni rat i način da dospije u medije. Ipak, javnost je, kaže, stala na njihovu stranu.

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer je potvrdio da su im predstavnici Udruge uručili peticiju koja će biti predana direktorici HTV-a Mariji Nemčić i Programskom vijeću.

"Mi kao javna televizija radimo program za sve gledatelje i skrećemo pozornost na broj gledatelja koji tu peticiju nisu potpisali", kratko je prokomentirao Roemer.

Pročitajte više