Ugandanski pobunjenici traže smjenu sudanskog posrednika

UGANDANSKI pobunjenici poslali su službeni dopis ugandanskoj vladi i zatražili da se podpredsjednika južnog Sudana, Rieka Machara, smjeni s mjesta posrednika u pregovorima.

Gospodnja vojska orpora (GVO), pobunjenička grupa pod vodstvom karizmatičnom manijaka Josepha Konya, već 20 godina vodi prilično uspješnu pobunu protiv ugandanske vlade. Razlog tome je taj što Kony nove "vojnike" nalazi izrazito lagano - otimajući djecu iz sela.

U srpnju prošle godine počeli su pregovori u Sudanu, koji bi trebali razriješiti 20-godišnji  sukob. Ali, prošli tjedan je sudansko vodstvo reklo da GVO više nije dobrodošla u Sudanu i da će, ako se ne postigne dogovor pobunjenika i vlade u Ugandi, protiv GVO-a poduzeti vojne mjere.

Vlada Ugande i GVO su se u kolovozu prošle godine dogovorili oko djelomičnog primirja, a razultat tog dogovora je povratak 200 000 od ukupno 1,6 milijuna izbjeglica u svoje domove.

Ali, dogovori ne idu brzo i od onda do danas se došlo samo do točke br. 2.

Iznervirani sporim napretkom, Sudanci su odlučili "požuriti" dogovore prijetnjom. To je izazvalo burnu reakciju GVO-a, koji su uvrijeđeni "što ih smatraju teroristima, jer oni su borci za slobodu", odlučili prekinuti pregovore u Sudanu. Sad traže da se za novo mjesto pregovora izabere Kenija ili Južnoafrička republika.

U međuvremenu, ugandanska vojska je rekla da će pucati na pobunjenike koji uđu u Ugandu. Glavni štabovi GVO-a su u južnom Sudanu i na istoku Demokratske Republike Kongo.

J.D.

Pročitajte više