Uhićen mladi Židov u Izraelu, slao antisemitske prijetnje židovskim centrima?

Foto: Hina

IZRAELSKE snage sigurnosti uhitile su 19-godišnjeg židovskog mladića pod sumnjom da je slao desetke antisemitskih prijetnji židovskim institucijama diljem svijeta, izvijestila je policija.

Osumnjičeni 19-godišnjak živi na jugu Izraela i pripadnik je židovske zajednice, rekla je novinarima glasnogovornica policije, Luba Samri.

Motiv nije jasan

Izvor blizak obitelji uhićenog mladića kazao je da je riječ o Židovu s izraelskim i američkim državljanstvom, a glasnogovornik policije otkriva da osumnjičenikov motiv istražiteljima još nije jasan.

Američke savezne vlasti istražuju niz prijetnji upućenih u posljednja tri mjeseca židovskim organizacijama, među kojima je i više od stotinu prijetnji bombaškim napadima židovskim centrima u više desetaka država.

Incidenti su ponovno pokrenuli bojazan od nove pojave antisemitizma te su organizirali evakuaciju brojnih centara. U nekima tijekom dana borave djeca u sklopu dječjih vrtića. Prijetnje nisu olako shvaćane, pa je zbog jedne hitno prizemljen jedan zrakoplov s putnicima, kazala je Samri.

Istraga pokrenuta u nekoliko zemalja

Istraga je pokrenuta istodobno u nekoliko zemalja. Sumnjivac je priveden i trenutačno je na saslušanju na sudu u središnjem Izraelu.

"Vjerujemo da je upravo on odgovoran za niz poziva i prijetnji bombama židovskim zajednicama u Sjedinjenim Državama", rekla je Samri, dodavši da su cilj njegovih prijetnji bili i centri u Australiji, na Novom Zelandu i u još nekoliko država.

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions izjavio je u četvrtak da ovo uhićenje odražava odlučnost vlade SAD-a da ne tolerira zločine iz mržnje.

"Ministarstvo pravosuđa predano je zaštiti građanskih prava svih Amerikanaca i nećemo tolerirati napade ni na koju zajednicu u ovoj zemlji na temelju njihovih vjerskih uvjerenja", rekao je Sessions, dodajući da je pohvalio FBI i izraelsku policiju za njihov "izvanredan rad" na ovome slučaju.

Pročitajte više