Wall Street prosvjednici tuže grad zbog policijskih postupanja: Namamili su nas na Bruklinski most

ODVJETNIK Wall Street prosvjednika koji su uhićeni u maršu na Bruklinskom mostu kazao je kako se njegovi klijenti nadaju kako će moći razgovarati s gradskim vlastima o policijskim postupanjima tijekom prosvjeda.

Petorica prosvjednika tužili su grad, gradonačelnika Michaela Bloomberga i policijskog zapovjednika Raymonda Kellyja zbog kršenja njihovih ljudskih prava tijekom masovnih uhićenja 1. listopada. Prosvjednici koji su odlučili podignuti tužbu u ime više od 700 ljudi uhićenih taj dan tvrde kako ih je policiji namamila na most kako bi mogla uhititi.

Tijekom jučerašnje rasprave pred sucem gradske četvrti Manhattan u New Yorku, odvjetnik Mara Verheyden-Hilliard kazao je kako prosvjednici mogu tražiti sudski nalog kako bi prisilili njujoršku policiju da promijeni svoju taktiku. To će pokušati napraviti, ne postignu li sporazum s gradom.

Prosvjednici koji nastavljaju s demonstracijama traže deklaraciju kojom bi se poništila ova uhićenja, ističući kako je policija prekršila Ustav SAD-a. Žele da sudac zabrani slične taktike u budućnosti.

Policija s druge strane tvrdi da su prosvjednici bili upozoreni da ne blokiraju cestu.

Sudac je kazao kako očekuje da će suđenje biti gotovo do lipnja.

Pročitajte više