Ujedinjeni narodi jednoglasno obnovili irački humanitarni program

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je jednoglasno prihvatilo rezoluciju kojom se obnavlja humanitarni program opskrbe hranom i drugim potrebama Iračana koji se mogu suočiti s humanitarnom krizom.

Vijeće sigurnosti je s 15-0 glasovalo za obnavljanje programa nafta-za-hranu o kojem je prije početka rata u Iraku ovisilo 60 posto od 24 milijuna Iračana.

Rezolucija ovlašćuje glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da upravlja humanitarnom stranom programa sljedećih 45 dana i da ga prilagodi tehnološki i vremenski.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Annan tražili su od Vijeća sigurnosti da osigura da oko 10 milijardi dolara već odobrenih i naručenih dobara, među kojima i 2,4 milijarde dolara za hranu, budu dopremljeni u Irak kada to dozvole ratni uvjeti.

Annan je rekao u petak da će vojna situacija uvjetovati brzinu kojom se osoblje UN-a može vratiti u Irak i početi raspodjelu pomoći.

Program započet 1996. dopuštao je Iraku da za zaradu od prodane nafte kupuje hranu, lijekove i druge humanitarne potrepštine pod nadzorom UN-a. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan prekinuo je program neposredno pred početak rata u Iraku i povukao osoblje koje je nadziralo raspodjelu pomoći.

Rusija i Sirija su inzistirale da rezolucija ne legitimira rat u Iraku, niti pretpostavi promjenu vlasti u Bagdadu ili ustupi Sjedinjenim Državama nadzor nad računom programa.

Rezolucija je izbjegla spominjanje bilo kakve koordinacije sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom i upućuje samo na "nužnu koordinaciju".

U Rezoluciji se naglašava "poštivanje prava naroda Iraka da odredi svoju vlastitu političku budućnost i nadzire vlastita prirodna bogatstva".

Rezolucija također naglašava da glavnu odgovornost za humanitarne potrebe Iračana snose okupacijske snage, Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Dokument se ne bavi iračkim izvozom nafte ni budućnošću cjelokupne iračke naftne industrije, koju Sjedinjene Države, kako otvoreno kažu, žele iskoristiti za obnovu Iraka i potrebe njegova naroda.

Predsjednik Bush je zahvalio Vijeću sigurnosti za donošenje rezolucije.

"Na ovaj način će se pomoći zadovoljavanju humanitarnih potreba iračkog naroda upotrebom iračkih resursa. Predsjednik je zadovoljan ishodom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

"Usvajanje rezolucije bitno je obnovio vjerodostojnost ovoga tijela", rekao je gvinejski veleposlanik Mamady Traore koji ovoga mjeseca predsjeda Vijećem.

Njemačka je pomogla da se dođe do prihvatljive rezolucije usred suprotstavljenih rasprava usredotočenih na rat u Iraku.

"Ovo je bio dobar dan za Ujedinjene narode, dobar dan za Vijeće sigurnosti i nadam se dobar dan za narod u Iraku koji pati", rekao je njemački veleposlanik pri UN-u Guenter Pleuger.

Ujedinjeni narodi su u petak također pozvali na donacije za 2,1 milijardi dolara vrijedan program kako bi se udovoljilo hitnim humanitarnim potrebama izbjeglica i potrebama za opskrbu hranom Iračana koja bi uslijedila prije one prema programu nafta-za-hranu.

Pročitajte više