Ukrajina potvrdila da je Rusija vratila zaplijenjene brodove

Foto: EPA

TRI ukrajinska broda koje je Rusija zaplijenila prije godinu dana stigla su u Ukrajinu nakon što ih je Moskva vratila, a Kijev navodi da su djelomično uništeni.

"Jako sam sretan što su naše vojne oklopnjače ovdje. Kao što sam obećao, vratili smo naše mornare i naše brodove", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, prema priopćenju predsjedništva.

Rusi kažu da su ilegalno ušli u teritorijalne vode

On je to izjavio iz ukrajinske pomorske baze Očakiv na Crnom moru, gdje se slavio povratak tih brodova, dvije oklopnjače i jedan tegljač, koje je Rusija vratila u ponedjeljak ukrajinskoj mornarici. Povratak u Ukrajinu je trajao tri dana.

Krajem studenoga 2018. ruske vlasti su zaplijenile tri broda, optuživši ih da su ilegalno ušli u rusko teritorijalno more, što Kijev odbacuje.

To je bio prvi izravni oružani incident između dvije zemlje, čiji odnosi prolaze tešku krizu nakon što je 2014. Moskva pripojila Krim i nakon izbijanja oružanog sukoba između Kijeva i proruskih separatista na istoku zemlje.

Brodove će pregledati vojni istražitelji

Rusija je početkom rujna pustila na slobodu 24 člana posade u sklopu razmjene zarobljenika s Ukrajinom.

"Utvrdili smo da nedostaje dio opreme i naoružanja", rekao je predsjednik Zelenskij i jamčio da će brodovi biti popravljeni u roku od tri mjeseca.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo da će brodove pregledati vojni istražitelji.

Prikupljene informacije upotrijebit će se za procjene ruskih akcija na ukrajinskim i međunarodnim sudovima, precizirao je u priopćenju ukrajinski admiral Igor Vorončenko.

Ruske službe sigurnosti FSB su odbacile ukrajinske optužbe i jamčile da su brodovi "tijekom povrata bili u normalnom stanju".

Uz oslobađanje mornara i nedavno povlačenje postrojbi u tri mala sektora na liniji bojišnice u Ukrajini, povratak brodova predstavlja novu epizodu opuštanja odnosa između Moskve i Kijeva kao i najavu mirovnog sastanka na vrhu, 9. prosinca u Parizu, kada se trebaju okupiti francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Volodimir Zelenskij.

 

Pročitajte više