Ukrajinska pilotkinja koja je dvije godine bila zatočena u Rusiji sletjela u Kijev

Screenshot: YouTube

ZRAKOPLOV kojim je iz Rusije doputovala vojna pilotkinja Nadežda Savčenko, dvije godine zatočena u Rusiji, sletio je u Kijevu, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.


"Predsjednički zrakoplov s ukrajinskom heroinom Nadeždom Savčenko je sletio", napisao je on na društvenoj mreži Twitter. "Nadja se vratila u Ukrajinu. Veselim se s cijelom zemljom", dodao je ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Istodobno, dvojica agenata ruske vojne obavještajne službe, oslobođeni iz zatvora u Ukrajini i razmijenjeni u srijedu za ukrajinsku pilotkinju, stigli su u Moskvu, izvijestile su ruske novinske agencije Ria Novosti i Interfax.

Abolirani su Evgenij Erofejev i Aleksandar Aleksandrov, za koje Kijev drži da pripadaju ruskim vojnim obavještajnim službama, koji su u travnju osuđeni na 14 godina zatvora jer su se, drži Kijev, borili uz proruske pobunjenike protiv ukrajinske vojske na istoku zemlje.

Ranije je tijekom dana izvor upoznat s razmjenom najavio kako će dvojica aboliranih, u Ukrajini zatočenih Rusa biti razmijenjeni s ukrajinskom pilotkinjom Nadeždom Savčenko.

Ruski sud osudio je Savčenko na 22 godina zatvora, nakon što ju je okrivio za umiješanost u ubojstvo dvojice ruskih novinara tijekom separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini. Ona je negirala bilo kakvu umiješanost.

Nadeždu Savčenko (34) u Ukrajini smatraju nacionalnom heroinom i simbolom otpora Rusiji koja je anektirala Krimski poluotok u ožujku 2014. i poduprla separatističke pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

No, mnogi u Rusiji vide Savčenko kao ukrajinsku nacionalistkinju čije su ruke okrvavljene stradanjem civila. Zarobile su je proruske snage u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014., na vrhuncu borbe između ukrajinskih snaga i separatista.

Ukrajinski predsjednik Porošenko je nedavno rekao da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao okvir za dogovor o oslobađanju Nadežde Savčenko iz zatvora.

Pročitajte više