Ulemek porekao Stambolićevo ubojstvo

MILORAD ULEMEK (Luković) Legija, prvooptuženi za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, izjavio je u ponedjeljak pred vijećem Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu da nije kriv za djela za koja je optužen.

Ulemek (Luković) je izjavio da je od vođe kriminalnog "zemunskog klana" Dušana Spasojevića, ubijenoga u policijskoj akciji "Sablja" nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, čuo da je Stambolić otet prema dogovoru pojedinaca iz DOS-a, tadašnje koalicije stranaka, oporbene režimu Slobodana Miloševića.

Osim Ulemeka, bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, optuženo je još pet pripadnika te jedinice, raspuštene nakon atentata na premijera, te nekadašnji načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i bivši zamjenik načelnika Sigurnosno-informativne agencije (BIA) srbijanske vlade Milorad Bracanović.

Nastavku suđenja nije, zbog bolesti, nazočio optuženi Nebojša Pavković, te je zatraženo da se postupak protiv njega odvoji od postupka protiv Ulemeka. Pavković je optužen da je, nakon pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine dvojici pripadnika JSO-a omogućio bijeg vojnim helikopterom iz Crne Gore.

Sudski postupak je već prije razdvojen za bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kojega optužnica tereti da je okrivljene "poticao iz niskih pobuda" da ubiju Ivana Stambolića i izvrše atentat na Vuka Draškovića, tada čelnika najjače oporbene stranke u Srbiji.

Optuženi pripadnici raspuštene Jedinice za specijalne operacije u istražnom postupku su priznali i objasnili kako je u kolovozu 2000. godine otet i ubijen Ivan Stambolić.

Nenad Šare, bivši šef osiguranja Ulemeka Legije, istražnim organima prošle godine je pokazao mjesto na Fruškoj gori, gdje je Stambolić ubijen i pokopan. Nenad Šare je u ovom postupku svjedok-suradnik, kao i u postupku za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, u kojem je Ulemek također prvooptuženi.

Pročitajte više