Umirovljeni branitelj Milinović najavio štrajk glađu na Markovu trgu

UMIROVLJENI hrvatski branitelj Žarko Milinović, nezadovoljan odnosom Ministarstva obrane prema sebi, najavio je za 25. prosinca štrajk glađu na Markovu trgu u Zagrebu do, kako je na konferenciji za novinare rekao, "smrti koja će biti njegov odgovor na patnje i poniženja kroz koje je prošao unatrag osam godina".

Milinović (1960.) je tužio MORH smatrajući da je u prosincu 1995. godine "protuzakonito nečasno otpušten iz Hrvatske vojske, u vrijeme dok se nalazio na postoperativnom liječenju i bolovanju". Traži da mu se prizna radni staž od veljače 1998. godine kada je ponovno primljen u Hrvatsku vojsku, te da mu se isplati 27 plaća, koje je ostvario u spornom razdoblju s pripadajućim kamatama.

Od najavljenog štrajka za 25. prosinca odustat će samo u slučaju da dobije rješenje iz kojega je vidljivo da je bio djelatni, a ne pričuvni član Hrvatske vojske.

Kao Srbin "pristupio sam dobrovoljno obrani Hrvatske 1991. godine, ostavio u Baranji obitelj jer sam vjerovao da je moja moralna i ljudska obveza braniti svoju domovinu, a danas prolazim pakao koji nikomu ne bih poželio", kazao je Milinović, koji je do 1991. godine živio u Karancu u Baranji.

Milinović je rekao da će prosvjed najaviti policiji te da će o svom slučaju obavijestiti i razne međunarodne institucije.

U proteklih osam godina Milinović je sedam puta štrajkao glađu na Markovu trgu, ukupno oko 42 dana, a najduže 27 dana kada je, napominje, izgubio 18 kilograma.


Pročitajte više