Umirovljeničke udruge predlažu Ustavnom sudu način vraćanja duga

UMIROVLJENIČKE udruge predložile su na današnjoj konferenciji za novinare da Ustavni sud Republike Hrvatske donese odluku o načinu provođenje odluke iz 1998. kojom je priznat dug umirovljenicima.

Matica umirovljenika Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Društvo "Hrvatski umirovljenik", Umirovljeničke udruge javnih poduzeća Hrvatske i Hrvatska stranka umirovljenika predlažu Ustavnom sudu i način provođenja odluke iz 1998.

Po njihovu mišljenju dodatak na mirovinu od 100 kuna i šest posto treba uključiti u mirovinsku osnovicu kako bi se uklonile razlike u razinama mirovina umirovljenika umirovljenih do kraja 1994. i onih u kasnijim godinama.

Umirovljenici predlažu i da se uz redovito usklađivanje mirovina utvrdi godišnje povećanje mirovina za postotak porasta bruto društvenog proizvoda, te da se pojedinačno za svakog umirovljenika utvrdi visina duga i o tome izda rješenje, kao i utvrdi pravo nasljeđivanja tog duga.

Također traže da je postojeća zakonska formula o usklađivanju mirovina s polovicom zbroja indeksa kretanja troškova života i bruto plaća izmijeni tako da se mirovine usklađuju isključivo s rastom plaća.

Samo za realizaciju prijedloga o dodatku na mirovine kao mirovinskoj osnovici treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu, dok ostali ovise o gospodarskim mogućnostima zemlje, istaknuo je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer.

Odluka Ustavnog suda o vraćanju duga umirovljenicima manjim je dijelom provedena donošenjem Zakona o povećanju mirovina radi otklanjanja razlika u razinama, no to ne znači da je time vraćen cijeli dug, dodao je Lokmer.

Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Matice Ivan Nahtigal istaknuo je da su sve umirovljeničke skupine jedinstvene oko ovog zahtjeva i spremne na zajedničke akcije.

Dodao je da očekuje da će Ustavni sud voditi računa o svoj značaju i integritetu, te odrediti način provođenja svoje odluke iz 1998.

Predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske Vladimir Jordan odgovarajući na novinarski upit najavio je samostalan izlazak stranke na predstojeće parlamentarne izbore.

Stranka može naknadno odlučiti koalirati, no samo sa strankama koje prihvate naš program, rekao je Jordan.

Pročitajte više