UN: Američki marinci prerezali ogradu između Kuvajta i Iraka

PROMATRAČI UN-a priopćili su da su nedavno primijetili naoružane američke marince oko ograde podignute između Kuvajta i Iraka te izrazili uvjerenje da su marinci prošli kroz ogradu, što je prijavljeno Vijeću sigurnosti kao moguće kršenje međunarodnog zakona.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard je izjavio da su mirovne snage (UNIKOM) koje nadgledaju demilitariziranu zonu na iračko-kuvajtskoj granici uspostavljenu nakon Zaljevskog rata prijavile ´niz povreda´ od strane ´vojnika u civilnoj odjeći..., od kojih su barem neki bili naoružani i identificirali se kao američki marinci´. Vojnici su kraj ograde prvi puta uočeni 4. ožujka.

Američki diplomati zasad nisu komentirali to izvješće.

Prema Eckhardu, promatrači su vidjeli da je električna ograda, koju je podigao Kuvajt po zvršetku Zaljevskog rata, presječena na tri mjesta. Mirovne snage nisu vidjele marince kako režu ogradu, ali vjeruju da su to oni napravili.

Eckhard je rekao da je o događaju izvještena kuvajtska vlada, a zatim je poslana pisana prijava Vijeću sigurnosti.

Demilitarizirana zona proteže se pet kilometara unutar kuvajtskog i deset unutar iračkog teritorija. Ograda se nalazi na početku kuvajtske strane i duga je 200 kilometara. Neki su kuvajtski listovi već pisali da će ograda uskoro biti srušena zbog očekivanog napada na Irak.

Sjedinjene su Države nagomilale više od 300.000 vojnika u regiji pripremajući se za mogući rat protiv Iraka.

Pročitajte više