UN, EU i Kanada osudili izraelski napad u Gazi

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan "oštro je osudio" u srijedu ubojstvo Palestinaca u Gazi i zatražio trenutačan prekid izraelskih napada.

"Potreslo me ubojstvo mirnih prosvjednika, većinom žena i djece", rekao je Annan.

On je već nekoliko puta kritizirao izraelske vojne operacije u kojima je stradao veliki broj Palestinaca.

Prema bolničkim izvorima i svjedocima deset je Palestinaca ubijeno, a više od 40 ranjeno u srijedu u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, kada je izraelski helikopter ispalio rakete na Palestince koji su prosvjedovali protiv izraelske vojne operacije.

U međuvremenu je Vijeće sigurnosti UN-a nastavilo raspravu o nacrtu rezolucije koji su predložili Arapi i američkim amandmanima na nacrt o događajima u Rafahu u pojasu Gaze.

Europska se unija pridružila osudi ubojstva prosvjednika u Rafahu priopćivši da je taj napad bio "u potpunosti nesrazmjeran" te da je pokazao "bezobzirno nepoštivanje ljudskog života".

U jednoj od svojih najsnažnijih osuda posljednjih izraelskih akcija protiv Palestinaca, irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen, koji je dao izjavu u ime predsjedništva EU-a, pozvao se na prvotna izvješća u kojima je rečeno da je među mrtvima puno djece.

"Jasno je da je današnja akcija bila potpuno nesrazmjerna bilo kakvoj prijetnji s kojom je bila suočena izraelska vojska i da su izraelske snage pokazale bezobzirno nepoštivanje ljudskog života", rekao je Cowen u priopćenju.

"Napad na nedužnu djecu u sukobu ovakve vrste uvijek se mora osuditi", istaknuo je.

Kanadska je pak vlada pozvala izraelskog veleposlanika Haima Divona kako bi mu izrazila svoju zabrinutost zbog ubojstva Palestinaca u Gazi i uništavanja civilnog vlasništva, rekao je ministar vanjskih poslova Bill Graham.

On je izjavio da je Kanada također zatražila od palestinskih vlasti da obuzdaju terorističke napade.

Pročitajte više